Aktuális

A házasság hete: Minden nap filmek és sorozatok a közmédia csatornáin

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magasabb béreket követelve tüntettek Párizs utcáin

Folytatódtak a tüntetések Franciaországban, a demonstrálók magasabb béreket követelnek. A szakszervezetek szerint az emberek egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek a magas infláció és az elszabadult energiaárak miatt – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Az egyik legnagyobb francia szakszervezet tagjai vonultak utcára csütörtökön Párizsban. A demonstrálók fizetésemelést követeltek, ugyanis szerintük csak így tudnák kompenzálni a magas inflációt.

„A mi feladatunk a mozgósítás fenntartása. Ha nem lennének mozgósítások, nem lennének tárgyalások a fizetésekről, és nem lennének béremelések. Vannak eredményeink, amire a legjobb példa a Total vállalat, ahol 5 százalékos emelést sikerült elérni. Fenn kell tartanunk a nyomást” – nyilatkozta az egyik szakszervezet főtitkára.

A hét elején a TotalEnergies franciaországi finomítóiban dolgozók véget vetettek a csaknem egy hónapos sztrájknak, amely miatt országszerte benzinhiány alakult ki.

A cég vezérigazgatója csütörtökön arról számolt be, hogy gáz- és megújulóenergia-ágazatuk rekordszintű, 3,6 milliárd dolláros bevételt ért el a harmadik negyedévben, ami 1,1 milliárd dolláros növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A Total összesített bevétele 43 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Kapcsolódó tartalom

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön  – miután tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral – a francia köztelevízióban az infláció okairól is beszélt.

„A most tapasztalt infláció az energiahordozókra vonatkozó import kényszerünk miatt alakult ki. 85 milliárd eurós kiesést jelent nekünk, hogy külföldről kell vásároljunk benzint és dízelt. A gáz és a villany ára is azért szabadult el, mert behozatalra szorulunk” – mondta a francia elnök.

Franciaországban már jelenleg is súlyos problémákat okoz az energiaárak elszabadulása.

A kormány extraprofitadót vetett ki a válságból nyereséget felhalmozó cégekre. Szakértők szerint nem garantálható, hogy a télen nem lesznek áramkimaradások.

Ahhoz, hogy ezeket biztosan elkerüljék, a kormány szerint mindenkinek spórolnia kell az energiával. A pár hete meghirdetett, úgynevezett energiaéberségi kampányban például arra kérték a lakosságot, hogy ne fűtsék 17 foknál melegebbre a hálószobákat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Magasabb bérekért tüntetnek Párizsban, 2022. október 27-én (Fotó: EPA/Teresa Suarez)

Ajánljuk még