logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hiába a tervezett kikötőzár, még több migráns indult útnak az olasz partok felé

Nem enyhül a migrációs nyomás a Földközi-tengeren. Az olaszországi Lampedusán és Szicíliában is már egy jó ideje túlzsúfoltak a befogadóközpontok. A szigetlakók a helyzet javulásában reménykednek, főleg azok után, hogy az új olasz kormány szigorú bevándorláspolitikát hirdetett. A tervezett kikötőzár hírére még több migráns indult útnak az olasz partok felé – számolt be az M1 Híradó.

Rengeteg a migráns az olaszországi Lampedusa szigetén. A legfeljebb kétszázötven fő befogadására alkalmas központban számuk már túllépte az ezret. A helyzet napról napra rosszabb, a héten száz, Líbiából érkező bangladesi bevándorlót is el kellett helyezni a befogadóközpontban. Lampedusa polgármestere szerint a sziget lakói már harminc éve küzdenek a migrációval, de azóta sem változott semmi.

Mindenképpen szigorú szabályokra van szükségünk a migrációs kérdésekben, de nem szabad elveszítenünk az emberséges hozzáállást” – mondta Filippo Mannino.

Nem csak Lampedusan vannak gondok, Szicília szigetére is szép számmal érkeznek migránsok. Calabriában szerdán ezerkétszázötven bevándorló ért partot, őket is a túlzsúfolt helyi befogadóközpontban kellett elhelyezni. További négyszáz ember tartózkodik két humanitárius hajón.

A francia Ocean Viking jelenleg kétszáz migránst szállít a Földközi-tengeren, míg további száznyolcvanat a német Humanity 1 mentőhajón helyeztek el. Egyelőre nem indultak el Olaszország irányába, és nem kértek kikötési engedélyt sem.

Matteo Piantedosi, Olaszország új belügyminisztere a héten közölte, hogy

a civil szervezetek hajói nem léphetnek be olasz felségvizekre.

Kapcsolódó tartalom

Giorgia Meloni miniszterelnök ugyanis hivatalba lépése utáni első parlamenti felszólalásában arra figyelmeztetett, kormánya nem engedi meg, hogy illegális migránsok jussanak be Olaszországba. Úgy fogalmazott, nem vitatja a háború és üldözés elől menekülők jogait, de ne az emberkereskedők válasszák ki, ki léphet be az ország területére.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint 2022 eleje óta csaknem 43 ezer migráns érkezett tengeri úton Olaszországba.

Egy évvel korábban harmincezren. A földközi-tengeri migrációs áramlatot figyelő szervezet pedig arról számolt be, hogy jelenleg közel ezernégyszáz migráns szorul segítségre Líbia partjainál.

Szerdán egyébként automatikusan megújult az a még 2017-ben kötött olasz–líbiai megállapodás, amelynek értelmében Róma finanszírozza az észak-afrikai országot a kivándorlók visszatartásában.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/David Lohmüller)

Ajánljuk még