logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Pentagon továbbra is fenntartja az első csapás doktrínáját

| Szerző: hirado.hu
A Pentagon legújabb nemzetvédelmi stratégiájában továbbra is fenntartja a jogát arra, hogy megfelelő esetben első csapást hajtson végre nukleáris arzenáljával, miközben egyszerre két másik atomhatalommal kerül egyre feszültebb viszonyba. Korábban Joe Biden elnök még azt ígérte, szűkítik az atomfegyverek alkalmazásának lehetőségét.

 

Az Egyesült Államok és szövetségesei ellen irányuló növekvő biztonsági fenyegetések miatt Washingtonnak nyitva kell hagynia a lehetőséget a nukleáris első csapásra, azaz nukleáris fegyverek bevetésére nem nukleáris támadások kivédése érdekében – áll az Egyesült Államok nemzetvédelmi stratégiájában (NDS), amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Pentagon.

A Pentagon értékelése szerint a „nincs első csapás”, és a „kizárólagos célú nukleáris politika” megközelítései elfogadhatatlan mértékű kockázatot eredményeznének az Egyesült Államok, valamint szövetségesei számára.

Joe Biden 2020-as elnöki kampányában ugyanakkor még arra tett ígéretet, azon fog dolgozni, hogy szűkítse az amerikai nukleáris fegyverek potenciális felhasználási lehetőségeit. A Pentagon a mostani döntésével viszont elutasította a nukleáris fegyverek használatának korlátozását.

Kapcsolódó tartalom

Az NDS kiemelte, hogy a 2030-as évekre az Egyesült Államoknak történelme során először két nagy atomhatalommal kell szembenéznie stratégiai versenytársként és potenciális ellenfélként.

A dokumentum egyébként Kínát jelölte meg az Egyesült Államok első számú nemzetbiztonsági fenyegetésként. Lloyd Austin védelmi miniszter szerint

„Kína az egyetlen versenytárs odakint, akinek mind a szándéka, mind pedig egyre inkább a hatalma megvan arra, hogy átformálja a nemzetközi rendet”.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: Erősödnek Európában a háborúellenes hangok
Magyarország pedig igyekszik kihúzni magát a szankciók rossz hatásai alól – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kiemelte: az egyre súlyosbodó nehézségek miatt a háborúellenes hangok Európa-szerte erősödni fognak.
Belföld
Putyin: Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában
Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén. Putyin ugyenezen a fórumon arról is beszélt, hogy Az orosz elnök csütörtöki moszkvai beszédében leszögezte, hogy Moszkva nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre.
Külpolitika

Ajánljuk még