logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át Katowice főpolgármestere

A lengyel-magyar barátság ápolásáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át Marcin Krupa, a sziléziai vajdasági székváros, Katowice főpolgármestere – közölte pénteken a helyi főpolgármesteri hivatal.

A magyar köztársasági elnök által adományozott kitüntetést Gerencsér Tibor krakkói főkonzul adta át. A főpolgármesteri posztot 2014 óta betöltő Krupa beszédében kiemelte: a lengyeleket és a magyarokat „összeköti a barátság, a történelem, a testvériség és főképp a szolidaritás, különösen az országaink számára nehéz történelmi időkben”.

Felidézte: Katowice évek óta működik együtt magyar testvérvárosával, Miskolccal, mégpedig nemcsak a kétoldalú kapcsolatok keretében, hanem – Kassával, valamint a csehországi Ostravával együtt – a visegrádi csoport partnervárosi programjában is.

Katowicét több szál is fűzi Magyarországhoz.

A Katowice melletti Murckiban a helyi lakosok ápolják a második világháború végén szovjet katonák által a környéken kivégzett 29 magyar katona síremlékét.

2010 óta rendszeresen Magyar Napot is ünnepelnek a városban a sziléziai születésű, Magyarországon a második világháború idején a lengyel menekültek vezetőjeként tevékenykedő és zsidómentő Henryk Slawik és a lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József emlékére.

Az első, 2010-ben rendezett Magyar Nap alkalmából Lech Kaczynski akkori lengyel államfő post mortem magas állami kitüntetéseket adományozott Slawiknak és Antallnak.

Közös emlékművüket 2015-ben avatták fel a belvárosi Nemzetközi Kongresszusi Központ előtt, egy évvel később pedig róluk nevezték el Katowice egyik főterét is. 2017-ben a városban felavatták az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek előtt tisztelgő emlékművet.

Ajánljuk még