logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jordániában átalakítják a kormányt az IMF által kért gazdasági reformok ösztönzésére

Biser Haszavni jordániai miniszterelnök csütörtökön bejelentette: átalakítja kormányát, hogy javuljon a kabinet teljesítménye a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kért gazdasági reformok végrehajtásának területén.

A miniszterelnök a kormány közel egyharmadát lecserélte: 11 új minisztert nevezett ki, köztük három nőt, de a pénzügyi, külügyi és belügyi tárcák élén nem történt változás.

A tekintélyes londoni közgazdasági egyetemen (LSE) diplomázott korábbi külügyminisztert – a királyi palota korábbi munkatársát – 2020-ban nevezték ki miniszterelnöknek, hogy helyreállítsa a koronavírus-járvány kezelése miatt a kormány által elveszített közbizalmat.

Az 53 éves Biser Haszavni igyekezett végrehajtani a II. Abdalláh király által kitűzött reformokat, hogy segítsen felgyorsítani a kőolaj-behozatalra szoruló közel-keleti ország gazdasági növekedését, amelyet a koronavírus-járvány, valamint a szomszédos iraki belpolitikai válság és a szíriai polgárháború is lassított.

Jordánia hazai összterméke (GDP) az elmúlt 10 évben 2 százalék körül növekedett évente.

Az ammáni kormány tavaly nyári terve szerint Jordánia 40 milliárd dollár (16 ezer milliárd forint) értékű közvetlen befektetést szeretne vonzani az országba 2030-ig. A kabinet elkötelezte magát a szabadpiaci reformok végrehajtása mellett, amelyet az üzleti körök szerint a korábbi konzervatív kormányok idején visszafogtak.

Ajánljuk még