logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Shell kevesebb olajat és földgázt adott el, mégis rekordbevételekre tett szert az elmúlt hónapokban

| Szerző: hirado.hu
Duplázódott a Shell nyeresége az idei év első három negyedévben. A vállalat 15 százalékkal növeli osztalékát és további 4 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket, miután rekordnyereségről számolt be – írja a Financial Times.

 

Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalata 9,5 milliárd dolláros korrigált nyereséget ért el a szeptember végéig tartó három hónapban, ami a második legmagasabb negyedéves nyereség a vállalat történetében. Ez meghaladta az elemzői becslések 9 milliárd dolláros átlagát,

és több mint kétszerese volt az egy évvel ezelőtti 4,13 milliárd dollárnak.

Bár ez a teljesítmény alacsonyabb a második negyedévben elért 11,5 milliárd dolláros rekordnál,

a Shell rekordévét folytatja, amely eddig több mint 30 milliárd dolláros nyereséget jelentett az első kilenc hónapban. Ez már 50 százalékkal magasabb, mint a vállalat 2021-re tervezett össznyeresége.

A brit székhelyű csoport közölte, hogy várhatóan 15 százalékkal emeli a negyedik negyedévre vonatkozó osztalékát, a kifizetésre 2023 márciusában kerül sor, az igazgatótanács jóváhagyásától függően.

Kapcsolódó tartalom

A globális energiapiacok folyamatos volatilitásának idején is erős eredményeket produkálunk” – mondta Ben van Beurden vezérigazgató.

A vállalat eredményét az upstream olajüzletág különösen erős eredményei hajtották. A június végéig tartó három hónapban elért 4,9 milliárd dollárról 5,9 milliárd dollárra emelkedett az üzletág bevétele.

Ezzel szemben a Shell integrált gázüzletágának – amely a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét is magában foglalja – 2,3 milliárd dolláros bevétele mintegy 40 százalékkal csökkent júniushoz képest az alacsonyabb termelési szintek és az alacsonyabb szezonális kereslet miatt – közölte a Shell. „Bár az integrált gázüzletág teljesítménye különösen gyenge volt ebben a negyedévben, a Shell upstream üzletága különösen erősen teljesített” – mondta Biraj Borkhataria, az RBC Capital Markets, globális befektetési bank munkatársa.

A Shell negyedik negyedéves osztalékának 15 százalékos emelése „jóval meghaladja” az RBC saját előrejelzését, és valószínűleg „jól fogadják majd a befektetők” – tette hozzá. A Shell a világ legnagyobb LNG-kereskedője, amelynek árai világszerte az egekbe szöktek.

A TTF, a vezetékes gáz és az LNG európai referenciaára augusztusban több mint 300 eurót ért el megawattóránként, ami közel 250 százalékos emelkedés az év elejéhez képest.

 

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még