logo

Műsorújság

Fontos

Hetvenkét emberrel a fedélzetén lezuhant egy utasszállító repülőgép

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Norvégia és Oroszország megállapodott a Barents-tengeri halászati kvótákról

Norvégia és Oroszország megállapodott a Barents-tengeren érvényes 2023-as halászati kvótákról – jelentette be a norvég kormány, amely a két ország közötti együttműködés ritka példája az ukrajnai orosz háború miatt megromlott viszonyukat figyelembe véve.

Jó hír, hogy tető alá hoztuk a halászati megállapodást Oroszországgal a jelenlegi rendkívüli körülmények ellenére” – húzta alá Bjornar Skjaeran norvég halászati miniszter keddi közleményében.

A hidegháború kellős közepén megkötött, 1976-os megállapodásban a NATO-tag Norvégia és Oroszország halászati korlátozásokat vezetett be a Barents-tengerben élő több halfaj, így az igen értékes tőkehal-állomány esetében is.

Annak érdekében, hogy most ne kerüljön veszélybe ez a megállapodás, Oslo némileg eltért az Ukrajna orosz megtámadása miatt Moszkva ellen hozott európai büntetőintézkedésektől. Az orosz hajók általános kikötési tilalmának fenntartása mellett Norvégia úgy döntött, hogy az orosz halászhajók kivételt képeznek, és lehorgonyozhatnak a norvég kikötőkben.

Annak megakadályozása érdekében, hogy Oroszország ezt a kiskaput a kereskedelmi szankciók kijátszására használhassa, Oslo október elején bejelentette a szabályozás szigorítását: háromra korlátozta azon norvég kikötők számát, ahol az orosz halászhajók kirakodhatnak és műszaki ellenőrzést tarthatnak.

Ajánljuk még