logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A földgáz 140, az áram 80 százalékkal drágult Belgiumban

Csaknem 140 százalékkal, azaz majdnem két és félszeresére nőtt a földgáz ára Belgiumban egy év alatt. A villanyszámláért is több mint 80 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly. Az energiaválság nemcsak a családokat viseli meg, hanem a vállalkozásokat is, amelyek egyre inkább a fogyasztókra terhelik a többletköltségeiket – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1 Híradójában bemutatott belga étteremben a betérő vendégek legfeljebb szendvicset vagy pékárut kapnak, nyársonsült húst nem. Az elektromos berendezéseket ugyanis néhány hete már nem használják a magas rezsiköltségek miatt.

Miután megugrott a villanyszámla, le kellett kapcsolnunk a sütőt, mert túl sokat fogyasztott. Van egy másik gázzal működő sütőm, azt használjuk. Most még a hónap vége sincs, így nem tudom, hogy ez így mennyibe fog kerülni” – magyarázta a étterem tulajdonosa.

Számításai szerint akár a hatmillió forintnak megfelelő összeget is meghaladhatja a gázszámlája az év végéig.

A vendéglősnek már minden fejlesztési tervéről le kellett mondania, most pedig attól tart, hogy néhány hónapon belül el kell adnia vállalkozását. Nem ez az egyetlen brüsszeli cég, amely a túlélésért küzd az energiaválság miatt.

Ez az év kész katasztrófa. A gáz ára megháromszorozódott, negyedévente már 21 ezer eurót költünk csak a gázszámlára, nem is beszélve a villanyköltségről. Ezen felül havi 5000 euró a bérleti díj” – panaszolta egy sütöde vezetője.

Vagyis egy hónapban már átlagosan csaknem 3 millió forintnak megfelelő összeget költenek gázra és még további 2 millió forintot az üzem bérlésére. Az energiaválság nemcsak az élelmiszeripart érinti, egy friss kimutatás szerint már a belga vállalkozások több, mint negyede működési gondokkal küzd.

Minden egyre drágább, például a samponhoz, a hajápolókhoz és hajformázókhoz használt alapanyagok, ahogyan az eszközök, például az olló és csatok is többe kerülnek. Az áramszámla régen 300 euró volt, most pedig már 900” – nyilatkozta egy fodrász.

Megnövekedett költségeiket pedig legalább részben kénytelenek a fogyasztókra terhelni. A fogyasztói árak egy év alatt több mint 11 százalékkal nőttek Belgiumban, így az emberek igyekeznek minél többet spórolni.

A vásárlók sokkal kevesebbet költenek, mint korábban. Régen például sokan egyszerre megvettek több kilogramm árut, most viszont csak egy-két darabot visznek. Olyan is van, aki már kifejezetten az olcsóbb termékeket keresi – mondta egy boltos.

Az emelkedő árak és az ehhez kapcsolódó kormányzati politika miatt rendszeresek a tiltakozások Belgiumban. Múlt csütörtökön például az uniós csúcs idejére szerveztek tüntetést Brüsszelben, hogy felhívják az európai vezetők figyelmét az emberek problémáira, és gyakorlati intézkedéseket követeltek a jobb megélhetésért.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még