logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még dúl a háború, de már Ukrajna „egy emberöltőig tartó” újjáépítését tervezik

| Szerző: hirado.hu
Az Ukrajnába érkező támogatások kimutatása alapján eddig az Egyesült Államok bizonyult a háborúban álló ország legnagyobb segélyezőjének, viszont ha már a kétoldalú segélyeket a GDP százalékában vesszük figyelembe, több európai ország áll az élen. Annak ellenére, hogy keleti szomszédunkban jelenleg is dúl a háború, az Ukrajnát támogató államok és az ukrán vezetés már az ország újjáépítéséről beszél, amely a háború eddigi pusztítása alapján több mint 750 milliárd dolláros beruházást jelent. A német kancellár értékelése szerint egy egész nemzedékre szóló feladat lesz a háborúban álló ország újjáépítése.

„Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát” – idézte Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök szavait az MTI. Az amerikai házelnök Zágrábban, a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozón tartott beszédet, ahol azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem biankó csekket kapott Amerikától.

Kapcsolódó tartalom

A Krími Platform megrendezésével egy napon tartották meg Berlinben az 5. ukrán–német üzleti fórumot is, ahol már az ország újjáépítéséről, valamint a befektetési lehetőségekről beszélt a német kancellár és az ukrán kormányfő.

kancellár szerint egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson.

Hozzátette: a befektetők is tudják, hogy Ukrajna nemcsak jó befektetési környezet, amely motivált és képzett munkaerőt kínál, hanem egy olyan ország is, amely megszerzi az EU-tagságot. „Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be” – fogalmazott a német kancellár. Olaf Scholz kiemelte, hogy Ukrajna remek adottságokkal rendelkezik az energetika területén, ezért „megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet”.

A német kormányfő az EU-tagjelölt kapcsán megjegyezte, hogy a „jogállamiság” terén és a korrupció elleni harcban még bőven lesz tennivalójuk.

Kapcsolódó tartalom

Kik és mennyit adtak eddig Ukrajnának a háborúhoz?

A Statista.com statisztikai gyűjtőoldal kimutatása szerint 2022 februárjától október 3-ig az

Egyesült Államok nyújtotta a legnagyobb, mintegy 52 milliárd euró értékű támogatást Ukrajnának. Ez magában foglalja az ország katonai, pénzügyi és humanitárius támogatását. Az amerikaiakat követik az európai uniós intézmények, amelyek eddig 16,2 milliárd euró támogatást biztosítottak, őket követ az Egyesült Királyság 6,7 milliárd euróval, Németország 3,3 milliárd euróval és Kanada 3,3 milliárd euróval.

A Kieli Világgazdasági Intézet (Kiel Institute for the World Economy, a német szövetségi kormány és Schleswig-Holstein tartomány által finanszírozott alapítvány – a szerk.) Ukrajnának nyújtott támogatásokat nyomon követő kimutatása szerint az Egyesült Államok további – közel 12 milliárd eurós – összeget ígért az elmúlt hetekben, míg az uniós országok és intézmények mindössze 1,4 milliárd eurót.

Kapcsolódó tartalom

Mint írták, Christoph Trebesch, az ukrajnai támogatási nyomkövetőt összeállító csapat vezetője elmondta, hogy az USA közel kétszer annyi kötelezettséget vállal, mint az összes uniós ország és intézmény együttvéve.

„Ez csekély mutató a nagyobb európai országokat tekintve, különösen azért, mert számos ígéretük teljesítése csak késéssel érkezik Ukrajnába” – fogalmazott Trebesch, aki szerint az európai országok nyári, új kötelezettségvállalásai továbbra is szisztematikusan alacsony szintet jelentenek. A Statista.com szerint ugyanakkor az adott ország GDP-jéhez mérten már nem az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb donorja.

„Ha a kétoldalú segélyeket a GDP százalékában vesszük figyelembe, több európai ország élen jár. Így Lettország (0,9 százalék), Észtország (0,8 százalék) és Lengyelország (0,5 százalék) a legnagylelkűbb adományozók”

– mutat rá az elemzés, amely alapján a GDP-arányos összehasonlításban az USA csak a GDP-je 0,2 százalékát fordította eddig a háborúban álló ország támogatására.

Növekvő beruházási érték

Ukrajna újjáépítésének beruházási értékét szemléltette Denisz Smihal ukrán miniszterelnök beszámolója is, aki arról beszélt, hogy Oroszország inváziója már eddig is több mint 750 milliárd dollár kárt okozott hazájának, „ami önmagában is jelzi az újjáépítési feladatok nagyságát”. Smihal azt is hangsúlyozta, hogy hazája újjáépítése átalakítás is, amelynek eredménye az EU-tag Ukrajna felépülése lesz.

Arra is felhívta az üzleti fórum résztvevőinek figyelmét, hogy „Ukrajna a mezőgazdaságtól a közlekedésen át az iparig »hihetetlen lehetőségeket« kínál minden cégnek, amely bekapcsolódik ebbe a munkába”.

Kiemelt kép: Orosz rakétatámadásban keletkezett tüzet oltanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 11-én. Ukrán források szerint egy ember életét vesztette (Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat).

Ajánljuk még