logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leépítéseket terveznek a német családi vállalkozások

| Szerző: hirado.hu
Az energiaválság veszélyt jelent a munkaerőpiacra, ugyanis minden negyedik megkérdezett családi vállalkozás munkaerőt épít le a magas költségek miatt – derül ki a Ifo Intézet kutatásából. Mindemellett Rainer Kirchdörfer a Családi Vállakozások és Politika Alapítvány vezetője arra is rámutatott, hogy a német cégek csökkentik termelésüket, vagy pedig oda vándorolnak, ahol az energiaárak, az adó és a bürokratikus költségek alacsonyabbak.

Az energiaválság a német munkaerőpiacon is egyre nagyobb gondokat okoz. A Családi Vállakozások Alapítvány megbízásából készült felmérés szerint ugyanis a családi vállalkozások 25 százaléka készül elbocsájtásokra, amely – egy hasonló kutatás eredményével összevetve –, áprilishoz képest 11 százalékpontot emelkedett.

Ezen felül a cégek 57 százaléka készül arra, hogy elhalasztja az idei évre tervezett befektetéseit.

Az Ifo Intézet által 1060 vállalkozás megkérdezésével készült reprezentatív kutatásából az is kiderült, hogy az elhalasztott befektetések száma szintén nőtt a tavasszal mért eredményekhez képest. A megkérdezett cégekből nagyjából 900 családi vállalkozás volt.

Kapcsolódó tartalom

A termelés csökkentése vagy pedig Németország elhagyása lehet a következő lépés

„Az eredmények megkongatták a vészharangot. Az elmúlt időszakban az ipar területén belopakodott a cégek elvándorlása és ez a fatális folyamat most felgyorsult. A cégek csökkentik termelésüket Németországban vagy pedig oda vándorolnak, ahol az energiaárak, az adó és a bürokratikus költségek alacsonyabbak” – nyilatkozta Rainer Kirchdörfer a Családi Vállakozások és Politika Alapítvány vezetője.

Az Ifo felmérése szerint

a cégek 9 százaléka tervezi termelését külföldre telepíteni, amely lépést félévvel ezelőtt még csupán 6 százalék tervezett megtenni.

„A kormány megpróbálja az energiaárakat csökkenteni, és ez jó is. Olyan döntésekre van szükség, amelyek Németországot újra versenyképessé teszik” – fogalmazott az alapítvány vezetője. Az energiaköltségek egyre több pénzt vesznek ki a vállalatok zsebéből, az idei évben átlagosan az összforgalom 8,2 százalékát tették ki, míg 2021-ben ezen költségek csak 5,1 százalékot értek el.

Kapcsolódó tartalom

Gázkrízis – csak minden harmadik cég rendelkezik vészhelyzeti tervvel

A gázkrízis hónapok óta sokkolja Németországot, azonban a vállalatok nem készültek fel a gázhiányra, ugyanis csupán minden harmadik német cég rendelkezik vészhelyzeti tervvel az energiaválság kezelésére – mutatott rá az Ifo Intézet kutatása.

A Tagesschau kiemelte a kisebb vállalatoknál még ötletek sincsenek, ugyanis minél kisebb egy cég, annál kevésbé felkészült az energiahiány kiküszöbölésére.

Azok a cégek, amelyek több mint ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak, 60 százalékuk készült fel egy vészhelyzetre, azonban azok a vállalatok, ahol csak ötven fő dolgozik, ez az arány mindössze 15 százalék.

A leggyakoribb energiamegtakarítási lépés az épület fűtésének csökkentése, ezután következik a túlórák majd a szabadságok kiadása, ezt követi az otthoni munkavégzés (home office) elrendelése, majd végül a munkaidő rövidítése – tette hozzá a híroldal.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Ajánljuk még