logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így nézett ki a részleges napfogyatkozás Magyarországról – VIDEÓ

Részleges napfogyatkozás volt a déli órákban Magyarországon. A Nap egyharmadát takarta el a Hold. A borús idő miatt viszont csak kevés helyen lehetett látni, a legjobban az északi országrészben. Ott is csak távcsővel és speciális sötétített üveggel, szabad szemmel szinte alig volt kivehető. Hasonló jelenség legközelebb öt év múlva lesz, teljes napfogyatkozásra pedig 2081-ig kell várni – számolt be az M1 Híradó.

 

Részleges napfogyatkozás volt kedden délben Magyarországon, a Nap egyharmadát eltakarta a Hold. Sötétített, speciális üvegen keresztül jól lehetett látni. Távcsővel is nézték, szabad szemmel viszont alig volt kivehető. A helyi iskolák diákjai sorban álltak Pápán, hogy láthassák, de más érdekességre is felfigyelhettek.

Ha a nagy távcsövünkbe belenézett valaki, akkor még azokat a mellékjelenségeket is látta, ami mindig megvan a Napon, de most még a napfogyatkozással együtt láttunk, napkitöréseket, napfoltokat

– mondta Dani Tamás a Pápai Csillagászati Klub vezetője.

Teleszkópon, távcsőn és UV-szűrős üvegen át is lehetett nézni a napfogyatkozást a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Bár fátyolfelhők takarták az égboltot, időnként azért előtűnt a kiflialakúvá fogyatkozott égitest.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold és a Nap egyvonalban állnak, vagyis kizárólag újhold idején. A mostani csaknem két órán át tartott Magyarország felett. De a borús idő miatt kevés helyen lehetett látni.

Kapcsolódó tartalom

A részleges napfogyatkozás északkeleten volt a leglátványosabb, ott 39 százalékban takarta a Hold a Napot. A Bükki Csillagdában a felhők sem okoztak gondot, végig figyelemmel lehetett kísérni a jelenséget.

Természetesen meg lehet tekinteni a napfogyatkozást még akkor is, ha borús idő van. Egy Stelárium nevű szoftvert használunk a planetáriumban, azzal vissza lehet repülni akár az időben is, hogy megnézzük a múltbeli napfogyatkozásokat

– fejtette ki Varga-Verebélyi Erika a Bükki Csillagda csillagásza.

Magyarországon hasonló részleges napfogyatkozás legutóbb 2015-ben volt, akkor 59 százalékban takarta ki a Hold a Napot. Teljes napfogyatkozás pedig 1999-ben volt itthon. Utóbbira még várni kell, de a mostanihoz hasonló jelenség néhány év múlva újra látható lesz.

A mostani részleges napfogyatkozás szinte egész Európából, Nyugat-Ázsiából, valamint Északkelt-Afrikából is látszódott, de a Föld egyetlen pontjáról nézve sem volt teljes. A napkorong legnagyobb, 82 százalékos kitakartsága Szibériában volt megfigyelhető.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Gyurkó Péter)

Ajánljuk még