logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A mianmari hadsereg jogos válasznak nevezte a koncertezőkre mért légicsapást

A mianmari hatalmat bitorló hadsereg a lázadók támadásaira adott jogos válasznak nevezte, hogy vasárnap este csapást mért egy koncert résztvevőire Kacsin államban.

Eközben az ellenzék azzal vádolta a juntát, hogy civileket vesz célba, és háborús bűncselekményeket követ el.

A koncertet az ország északi részén fekvő Kacsin államban rendezték vasárnap este a Kacsin Függetlenségi Szervezet (KIO) nevű szakadár csoport megalapításának 62. évfordulója alkalmából. A szervezet a Kacsin Függetlenségi Hadsereg (KIA) politikai szárnya.

A légitámadásban egyes médiaértesülések szerint legalább ötvenen vesztették életüket, köztük neves művészek, illetve a Kacsin Függetlenségi Hadsereg tisztjei. Más források nyolcvan halottról és mintegy száz sebesültről tudnak. A hadsereg alaptalan híresztelésnek mondta ezeket az adatokat, és bár nem adta meg az áldozatok számát, azt állította, hogy csak a KIA tagjai és terroristák haltak meg.

A támadást a hadsereg három repülőgépével hajtották végre helyi idő szerint vasárnap este kilenckor.

A katonaság közölte: a KIA és a vele szövetséges fegyveres csoportok támadásait torolta meg, ami szerinte összhangban van a nemzetközi egyezményekkel.

A biztonsági erők feladata, hogy harcoljanak a lázadók ellen, ami elengedhetetlen a térségbeli béke és biztonság megteremtéséhez” – írta közleményben a hadsereg.

A Kacsin Függetlenségi Hadsereg körülbelül hat évtizede harcol a kacsinok autonómiájáért. A lázadószervezet támogatásáról biztosította az országos ellenállási mozgalmat, amely a tavalyi katonai puccs után jött létre.

Eközben az ellenzék azzal vádolta meg a mianmari katonaságot, hogy civileket vesz célba, és háborús bűncselekményeket követ el. A junta ellenzőiből álló, emigrációban élő árnyékkormány felszólította az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy állítsák meg a junta rémuralmát, és vonják felelősségre a bűncselekmények, jogsértések elkövetőit.

Mianmarban mindennapos az erőszak, amióta a hadsereg 2021 februárjában erővel magához ragadta a hatalmat, és bebörtönözte a választások győztesét, Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi vezetőjét. A puccsot követően polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és fegyveres etnikai csoportok – egyebek között a kacsinok – is az oldalukra álltak.

Egy helyi jogvédő szervezet szerint legalább 2370-en haltak meg és több mint 15 900 embert tartóztattak le a hatalomátvétel óta.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) többször próbált közvetíteni a béke érdekében Mianmarban, de erőfeszítései kudarcba fulladtak. Az ASEAN külügyminiszterei csütörtökön találkoznak, hogy újra tárgyaljanak a válságról. Négyszázötvenhét mianmari civil szervezet nyílt levélben arra kérte a szervezet tagországait, hogy mianmari a civilekkel és az árnyékkormánnyal működjenek együtt, ne a juntával.

Ajánljuk még