Fontos

Tavasszal Magyarországra látogat Ferenc pápa

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

200 kilométeres széllel csapott le a hurrikán, többen meghaltak

Elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét a Roslyn hurrikán. A széllökések ereje megközelítette az óránkénti 200 kilométeres sebességet. A közép-amerikai ország nyugati részén egész települések maradtak áram nélkül, az utakat pedig több helyen eltorlaszolták a kidőlt fák és járhatatlanná tette a sár. Az előrejelzések szerint a vihar a szárazföldet elérve veszít erejéből, ugyanakkor a hatóságok további földcsuszamlásokra és áradásokra figyelmeztetnek.

Mexikó nyugati partvidékén pusztított a Roslyn hurrikán. A közkedvelt nyaralóhely, Puerto Vallarta partjait is elérte. Hivatalos források szerint legalább két ember vesztette életét a Roslyn hurrikánban, a viharos erejű szél elől próbáltak meg az áldozatok biztonságos búvóhelyet keresni.

A hurrikánt kísérő felhőszakadások Nayarit államban többfelé okoztak földcsuszamlásokat, a kialakult sárlavinák pedig autókat sodortak el és lakóépületeket tettek lakhatatlanná.

„Azokban a városokban, ahol nagy erővel csapott le a hurrikán, több helyen is villanyvezetékek hevernek a földön, és napokba fog telni, mire a dolgok visszaállnak a normális kerékvágásba” – mondta a hurrikán által leginkább érintett település önkormányzatának elnöke.

A helyi energiaszolgáltató közlése szerint eddig több mint 150 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az otthonukat elhagyni kényszerült polgárokat a katasztrófavédelem emeberei átmeneti szükségszállásokon helyezik el.

Az amerikai hurrikánközpont szerint a Roslyn hármas kategóriájú hurrikánként érte el a partvidéket, a szárazföldön haladva azonban veszített az erejéből, ugyanakkor a vihar útvonalán további heves esőzések és áradások várhatók.

A meteorológusok attól tartanak, hogy az idei hurrikánszezon pusztítóbb lesz, mint valaha.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még