Fontos

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hárommilliárd euróval segíti Ukrajnát az EBRD

Hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának a következő egy évben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet hétfői bejelentése szerint a támogatási csomag az ukrán gazdaság és az ukrajnai üzleti vállalkozások működésének fenntartását segíti elő.

Az EBRD londoni központjának beszámolója szerint a bank elnöke, Odile Renaud-Basso Kijevben állapodott meg a támogatási programról Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget szeretné a háromszorosára növelni.

A program elsődleges célja a reálgazdaság támogatása,

ezen belül az energia- és az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, a vasúti infrastruktúra helyreállítása és a gyógyszeripar támogatása – közölte hétfői ismertetésében a bank.

Az EBRD beszámolója szerint a kijevi találkozón Zelenszkij tájékoztatta a bank elnökét az ukrajnai infrastruktúrát ért károkról, és elmondta, hogy hevesebbé váltak az áramtermelő és áramelosztó létesítmények elleni orosz támadások.

Az EBRD már végrehajtott befektetéseket az ukrajnai áramágazat vállalataiban, és 500 millió euróig terjedő likviditási támogatást nyújt Ukrajna legfőbb földgázszolgáltató cégének – áll a bank hétfői londoni tájékoztatásában.

Közölték azt is:

megbeszélések folynak az elektromos hálózat sürgős helyreállítási munkáihoz nyújtott finanszírozás növeléséről,

valamint a kijevi, a lvivi és a dnyiprói helyhatóságoknak folyósítandó támogatásokról.

Az EBRD befektetéseit donorok vagy garantáló intézmények támogatják az Egyesült Államokból, valamint az Európai Unió és a G7-csoport országaiból, Norvégia pedig nemrégiben 200 millió euró támogatásra tett ígéretet – áll a londoni bank hétfői tájékoztatásában.

A bank tevékenységi területéhez tartozó országok növekedési kilátásairól összeállított, szeptember végén kiadott idei őszi jelentésében azt valószínűsítette, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2022 egészében 30 százalékkal zuhan.

Ajánljuk még