logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eldőlt: kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

| Szerző: hirado.hu
Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

Kapcsolódó tartalom

A politikus Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy a mostani példátlan időkben a Konzervatív Párt kinyilvánította, hogy stabilitásra van szükség. Mordaunt hozzátette, hogy maximálisan támogatja Sunakot. Kijelentette, hogy a pártnak össze kell fognia, és közösen kell dolgoznia a nemzetért.

Mint ismert Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi toryfrakció jelentős része ellene fordult.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig – amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik – Truss ellátja a kormányfői teendőket.

Kapcsolódó tartalom

A BBC emlékeztetett rá, hogy Sunak rendkívül nehéz gazdasági helyzetben veszi át a miniszterelnöki tisztséget, hiszen mindenki azt várja tőle, hogy részeletes tervekkel álljon elő, hogyan szeretné egyensúlyba hozni a brit gazdaságot. A lap szerint a politikus a nyári miniszterelnök-jelölti kampány óta nem mutatott be részletes gazdasági javaslatokat.

Az új kormányfőre ezenkívül politikai nyomás is nehezedik, ugyanis a liberálisok és a Munkáspárt is azt követeli, hogy írjanak ki előre hozott választásokat.

Ennek megfelelően Sir Ed Davey, a Liberális Demokrata Párt vezetője a hírekre reagálva közölte: a Konzervatív Párt egy újabb valóságtól elrugaszkodott miniszterelnököt választott.

Davey azt mondta, hogy a Konzervatív Párt tönkretette a brit gazdaságot. Daevy szerint a konzervatívoknak nincs semmilyen tervük, hogyan hoznák helyre a károkat. A liberális politikus szerint Sunak megmutatta, hogy „nem érti a nehéz helyzetben lévő családok és nyugdíjasok előtt álló kihívásokat”. Szerinte a káosznak csak az előre hozott választások kiírásával lehet véget vetni.

Sunak sikerét üdvözölte ugyanakkor James Cleverly külügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt mostani döntése nagyon pozitív lépés. Cleverly eredetileg Boris Johnsont támogatta, de most úgy véli, Sunak a legtapasztaltabb jelölt az ország vezetésére, szerinte okos és tehetséges fickó. Azt mondta, a „nehéz” és „brutális” elmúlt néhány hónap után a kormány most végre a brit emberekre, a jó kormányzás megvalósítására és Ukrajna támogatására összpontosíthat.

A skót konzervatívok vezetője, Douglas Ross is gratulált Rishi Sunaknak. Douglas azt nyilatkozta, hogy az új miniszterelnök egyedülállóan jól felkészült a feladatra.

Sunak mostani sikerével megkoronázta üstökösszerű politikai felemelkedését, és ő lesz Nagy-Britannia első indiai származású miniszterelnöke.

A 42 éves egykori befektetési alapkezelő keménykezű, pragmatikus politikusként szerzett hírnevet, amikor pénzügyminiszterként az államkincstár kancellárja volt. Sunak mellett az egyik legnagyobb érv az volt, hogy pénzügyminiszterként szerzett hírneve képes lehet stabilizálni a piacokat. Jelöltségének hivatalos bejelentésekor Sunak ígéretet tett arra, hogy rendbe hozza a gazdaságot, egyesíti a Konzervatív Pártot, és eredményeket hoz Egyesült Királyság számára.

Sunaknak vannak ugyanakkor kritikusai is, egyesek szerint a volt pénzügyminiszter túl gazdag ahhoz, hogy megszólíthassa a munkásosztályt. Sunak a becslések szerint az alsóház leggazdagabb tagja. A politikus felesége, Akshata Murty egy indiai milliárdos üzletember lánya.

Erre a kritikára válaszul Sunak úgy érvelt, hogy vagyonának növekedése a Konzervatív Párt meritokratikus értékeit testesíti meg. Nagyszülei eredetileg Indiából származnak, és az 1960-as években vándoroltak ki. Édesanyja gyógyszertárat vezetett Dél-Angliában, édesapja pedig orvos volt. Ő maga már egy elit brit magániskolába járt, majd a Stanford Egyetemen diplomázott, itt ismerte meg Akshata Murtyt.

Dolgozott a Goldman Sachsnak, majd a politikába került, és gyorsan tört fel Konzervatív Párton belül, ahol segítette egyre népszerűbbé válását a Brexit támogatása is. 2020-ban lett pénzügyminiszter Boris Johnson kormányában, később viszont lemondott, mondván: a gazdaságról eltérő nézeteik vannak. A távozás további lemondások lavináját indította el, ami végül Johnsont kiszorította a hatalomból. Éppen emiatt viszont sok tory árulónak tartja, hiszen végül is ő buktatta meg Johnsont.

Ajánljuk még