Fontos

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A „piszkos bombáról” tárgyalt az orosz vezérkari főnök brit és amerikai partnerével

Brit és amerikai kollégájával tárgyalt hétfőn az orosz vezérkari főnök, hogy megvitassák azt a moszkvai feltételezést, amely szerint Ukrajna „piszkos bomba” bevetését tervezi – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz védelmi miniszter helyettese és Tony Radakin tengernagy, brit vezérkari főnök telefonos tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy fontos fenntartani a nyitott kommunikációs csatornákat.

A brit védelmi minisztérium közleménye szerint a Geraszimov kérésére tartott megbeszélésen Radakin tengernagy elutasította az ukrán piszkos bombára vonatkozó orosz állítást, és továbbra is a támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével Geraszimov május 19. óta most először tárgyalt az ukrajnai konfliktusról.

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte, hogy elutasítja „Oroszország nyilvánvalóan hamis állításait”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn kijelentette: nem hisz abban, hogy Ukrajna piszkos bombát vetne be. A főtitkár abszurdnak nevezte az ilyen állításokat. „Nem fogja ezt megtenni a saját területén, amelynek a felszabadításáért intenzíven harcol” – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn újságírók előtt a Valdai Discussion Club moszkvai székhelyű agytröszt tanácskozásának szünetében komolytalannak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon vasárnapi kijelentését, amellyel megvádolta Oroszországot, hogy valójában Moszkva tervez támadást piszkos bombával Ukrajna ellen.

A piszkos bomba sugárzó izotópokkal elegyített hagyományos robbanóanyagokat tartalmaz, amelynek a célja egy jelentős terület radioaktív anyagokkal történő szennyezése.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján közölte:

a piszkos bombával Ukrajna által végrehajtandó támadás célja az lenne, hogy a sugárszennyezés miatt Oroszországot vádolják meg kis hatóerejű atomfegyver bevetésével.

Kirillov közölte, hogy az orosz hadsereg kész sugárszennyezett körülmények között is dolgozni. Kijelentette: megtették a védelmi intézkedéseket az ukrán fél esetleges provokációival szemben, a katonákat és a hadfelszerelést megfelelő készenlétbe helyezték ahhoz, hogy radioaktív szennyezés esetén is eleget tegyenek a feladataiknak.

Ajánljuk még