Fontos

Tavasszal Magyarországra látogat Ferenc pápa

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Menesztették a montenegrói védelmi és külügyminisztert

Menesztette a montenegrói parlament az ország külügyminiszterét és védelmi miniszterét pénteki késő esti ülésén – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalán.

A beszámoló szerint Dritan Abazovic miniszterelnök kezdeményezte Ranko Krivokapic és Rasko Konjevic visszahívását, mert indoklása szerint a két politikus a kormány érdekeivel ellentétes lépéseket tett. A 81 tagú törvényhozás 41 képviselője támogatta a kormányfő javaslatát.

Dritan Abazovic kormánya megbukott az augusztusi bizalmi szavazáson, így csak ügyvivőként látja el munkáját mindaddig, amíg nem rendeződik az ország belpolitikai válsága.

A helyzet rendezése érdekében Milo Djukanovic államfő a parlament megbízatási idejének lerövidítését, és előrehozott választások kiírását javasolta,

amire válaszul néhány parlamenti párt a köztársasági elnök visszahívását kezdeményezte.

Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

A kormány augusztus 19-i bukását követően az államfőnek 30 napja volt arra, hogy megbízzon valakit a kormányalakítással, erre azonban nem került sor. Erre válaszul 41 parlamenti képviselő a köztársasági elnök leváltását kezdeményezte, mert úgy véli, Milo Djukanovic megsértette az alkotmányt, amikor senkit sem bízott meg kormányalakítással a megszabott határidőn belül.

Az ügy minden más esetben az alkotmánybíróság elé kerülne, ám mivel a bizalmi szavazás előtt a parlament nem nevezte ki az új alkotmánybírákat, a testület létszáma hiányos, ezért nem hozhat döntéseket.

Az alkotmánybírákat pénteki ülésén sem tudta kinevezni a podgoricai képviselőház, mert nem volt meg a szükséges 54 támogatói szavazat.

Közben Milo Djukanovic bejelentette, hogy amennyiben a törvényhozás nem oszlik fel önként, ő maga fogja feloszlatni elnöki határozattal, az alkotmány ugyanis erre lehetőséget ad.

Az elnök leváltását kezdeményező parlamenti képviselők szerint az államfő így akar megragadni minden lehetőséget arra, hogy hatalomban maradjon, a 2020-as választáson ugyanis az általa vezetett, korábban az országot három évtizeden át irányító Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) alulmaradt, Milo Djukanovic elnöki mandátuma pedig jövő tavasszal lejár.

Ajánljuk még