Aktuális

Elítélték a milánói szilveszteri csoportos nemi erőszak egyik elkövetőjét, egy egyiptomi férfit

Világrekordot döntött drónrepülésben a Pekingi Egyetem

Világrekordot döntött drónrepülésben a Pekingi Egyetem hallgatói és kutatói által kifejlesztett pilóta nélküli ornithopter, a madarak szárnymozgását utánzó repülő, amely egy töltéssel 1 óra 30 perc és 4,98 másodpercen keresztül volt levegőben.

Az egyetem helyi idő szerint csütörtök este tette nyilvánossá sajtóközleményét, mely a Guinness világrekordot igazoló dokumentumot is tartalmazta. Az ornithopter – mely annak köszönhetően marad a levegőben, hogy szárnyaival a madarak szárnymozgását utánozza – 1,6 kilogrammot nyom. Szárnyfesztávja két méter, másodpercenként 10 métert tesz meg.

Az ezt megelőző ornithopter fajtájú drónok mindössze alig fél órán keresztül tudtak a levegőben maradni. A Pekingi Egyetem által fejlesztett és megépített drón eleinte 53 percen keresztül repült, némi optimalizálás után azonban javítani tudtak a teljesítményén. Így született meg a világrekord, melyet egy, a nyáron készült videofelvétel is bizonyít.

Az ornithoptereket több területen is hasznosítani tudják: ilyenek a Mars-kutatás, a magaslégköri repülőgépek tanulmányozása, de a reptereken a madarak távoltartására is alkalmasak lehetnek.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: EPA/Yahya Arhab)

Ajánljuk még