Aktuális

Elítélték a milánói szilveszteri csoportos nemi erőszak egyik elkövetőjét, egy egyiptomi férfit

Spórolnak a szlovének a gázzal, Szerbiában tele vannak a tározók

| Szerző: hirado.hu
Szlovénia a többi európai országhoz hasonlóan igyekszik spórolni a földgázzal. A ljubljanai hatóságok adatai szerint sikerült is kétszámjegyű százalékkal csökkenteni a fogyasztást az elmúlt hónapokban. Szerbiában rekordmennyiségű gáz van a tározókban, Bulgária pedig biztonságban érzi magát, a miniszter szerint már a hátuk mögött van a gázválság.

Ahogy egyre közeledik a tél, úgy válik egyre kritikusabbá Európa gázellátása. Azért, hogy a saját igényeit kielégítése, Kína felfüggeszti a cseppfolyósított gáz Európába szállítását. Az orosz földgáz pedig már nem érkezik az Északi Áramlaton, s a Jamal gázvezetéken sem.

Csak a Török Áramlat működik teljes kapacitással, a Balkáni Áramlaton keresztül pedig Szerbiába és Magyarországra is jut orosz gáz. A gázbeszerzés akadozása és kiszámíthatatlansága cselekvésre készteti az országokat.

Szlovéniában augusztusban 14, szeptemberben 11 százalékkal volt alacsonyabb a földgáz fogyasztása az előző öt év átlagfogyasztásához képest – közölte a Szlovén Makrogazdasági Elemző és Fejlesztési Hivatal (Umar). Az októberi gázfogyasztás várhatóan még ennél is alacsonyabb lesz. Az Umar elemzése szerint a megtakarítást az energiaválság miatt megugró gázárak okozzák.

A magasabb költségek miatt, főként az ipari felhasználók csökkentették a fogyasztásukat.

Ezzel a szlovének közelednek annak a brüsszeli elvárásnak a megvalósításához, miszerint az uniós tagállamok a gázfogyasztásukat 15 százalékkal kell csökkentsék az idén augusztus 1-jétől 2023. március 31-ig.

Van aki pozitív: A gázkrízis már mögöttünk van – ezt mondta az ügyvivő bolgár gazdasági miniszter. Nikola Stoyanov közölte, Bulgária a következő 12-14 hónapra bebiztosította magát. Az árak egyértelműek, és zökkenőmentesen megy az üzlet.

Görögország és Bulgária miniszterelnöke még a nyáron avatta fel azt az új gázvezetéket, amely Azerbajdzsánból szállít földgázt Bulgáriába.

Szófia ezzel ellensúlyozza az orosz gáz hiányát.

Az Unión kívüli Szerbiában rekordmennyiségű földgáz van a tározókban. Dusan Bajatovic a Gázművek igazgatója szerint 90 napra elegendő tartalékkal rendelkezik az ország. Bajatovic kiemelte, ha valami rossz dolog történne Szerbia és Oroszország kapcsolatában, az oroszok akkor is teljesítenék a szerződésben vállalt kötelezettségeiket, legfeljebb a fizetés módja változna meg.

Kapcsolódó tartalom

Bajatovic szerint jelenleg Szerbia áll a legjobban az eltárolt gáz mennyiségét illetően Európában. Ezt a kijelentését az igazgató azzal indokolta, hogy az elraktározott gáz mennyisége már meghaladta a kapacitások 180 százalékát. Ez pedig úgy lehet, hogy mivel a balkáni országnak nincs elegendő tárolóhelye, Magyarországon is raktároz földgázt.

„Zsúfolásig megtelt az összes gáztározó. A szerb részben 660, az oroszban pedig 280 millió köbméterünk van, ezek mind a mi ellenőrzésünk alatt állnak. Ilyen még nem volt”

– mondta a szerb Pink TV-nek a Srbijagas igazgatója. Az Európai Tanács oldalán részletes kimutatás olvasható arról, hogy miként készültek fel a télre a gázbeszerzés szempontjából az EU országai. A honlap szerint 2022 októberében a tagállamok gáztárolóinak átlagos feltöltöttségi szintje meghaladta a 92 százalékot. Az elfogadott és 2022 végéig elérendő uniós célérték minimum 85 százalék.

A legtöbb uniós tagállam rendelkezik a területén gáztároló létesítménnyel. A teljes uniós kapacitás kétharmadát pedig öt ország (Németország, Olaszország, Franciaország, Hollandia és Ausztria) tárolói biztosítják. Az új rendelet értelmében a tárolólétesítménnyel nem rendelkező országoknak az éves belföldi gázfogyasztásuk 15 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt más tagállamokban található készletek formájában kell betárolniuk, és így hozzáférhetnek majd más tagállamokban tárolt gázkészletekhez – fogalmazott az Európai Tanács oldala.

Forrás: Európai Tanács

A fenti ábrán az látható, hogy van-e tárolókapacitásuk a különböző uniós tagállamoknak. A kékkel jelölt országok tudnak tartalékot felhalmozni, így például Bulgária, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Magyarország és Lengyelország is. A zölddel jelzett országoknak viszont egyáltalán nincs tárolókapacitásuk. Ilyenek Görögország, Finnország és Szlovénia.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még