logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor a maratoni EU-csúcs után: Megvédtük Magyarország érdekeit!

| Szerző: hirado.hu
Mentesítést kap Magyarország az uniós gázársapka alól, így az nem veszélyezteti a biztonságos gázellátásunkat – jelentette be Orbán Viktor a közösségi oldalán. A miniszterelnök azt írta, hogy a legnagyobb veszélyt az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették hazánkra, elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Orbán Viktor úgy fogalmazott: hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit – hangzott el az M1 Híradójában.

Hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit – jelentette hajnali kettőkor közösségi oldalán a miniszterelnök Brüsszelből. Orbán Viktor az energiaárakról tartott EU-csúcson elért eredményekről úgy fogalmazott:

„a veszélyt sikerült elhárítani, Magyarország nem maradt egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolni. Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne”.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára, így továbbra is nyitva marad az összes beszerzési lehetőség.

Minden uniós vezető arról beszélt, hogy az ő szempontjukból is eredményes volt a csúcs.

„Megállapodást kötöttünk az energiatémában. Sok hónapon keresztül és az elmúlt heteket is beleértve, sokat dolgoztunk, megbeszéltük, és némi előrelépést tettünk” – közölte Charles Michael, az Európai Tanács elnöke, akinek szavaira az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ráerősített:

„most már nagyon jó és szilárd ütemtervünk van, hogy tovább dolgozzunk az energiaárak témáján. A vezetők megadták a kívánt stratégiai iránymutatást a javaslattal kapcsolatban, amit kedden tettünk le az asztalra, és erről jövő kedden tárgyalnak majd az energiaügyi miniszterek”.

A kétnapos brüsszeli EU-csúcsot egy maratoni kormányülés előzte meg Budapesten, ahol Orbán Viktor világos felhatalmazást kapott a kabinettől.

Hasonlóan nagy felhatalmazásra van szüksége a miniszterelnöknek a magyar emberektől is – erre hívta fel a figyelmet a Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője  az uniós csúcsot értékelve az M1-nek úgy fogalmazott: nagy csatát nyert Magyarország, de a neheze még hátravan. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a brüsszeli boszorkánykonyha nem áll le, és mindig újabb és újabb szankciós ötletekkel állnak elő. Deák Dániel szerint ezért rendkívül fontos, hogy minden magyar kitöltse a nemzeti konzultációt.

A következő brüsszeli ütközetig nem is kell sokat várni. Kedden az energiaügyekért felelős minisztereken múlik, hogy miként szövegezik meg a mostani megállapodást. A szakértő szerint csak az hozhatna megnyugvást, ha uniós szinten is sikerülne érdemi változást elérni a szankciós politikában. Erre azonban jelenleg kevés az esély. A brüsszeli vezetők ugyanis eltökéltek, hogy folytassák az Oroszországnak szánt – de valójában Európát nyomorba döntő – büntetőintézkedések megvalósítását.

Ajánljuk még