Gyász

Elhunyt Grózer Anna válogatott röplabdázó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Giorgia Meloni: Az új kormánynak a lehető leggyorsabban meg kell alakulnia

A jelenlegi válsághelyzetben a kormányzás minél előbbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, aki az államfővel tartott konzultáció után nyilatkozott a sajtónak pénteken.

Giorgia Meloni vezette a szeptemberi választásokon győztes koalíció küldöttségét, amelyet az államfő utolsóként fogadott a kétnapos kormányalakítási megbeszéléseken.

Meloni elmondta, hogy a jobbközép szövetség őt jelölte miniszterelnöknek: „Készen állunk, az új kormányra minél előbb szükség volna az ország számtalan sürgető problémája közepette” – nyilatkozott.

Most az elnöki palotán a sor, hogy bejelentse, az államfő mikor bízza meg az Olasz Testvérek elnökét a kormányalakítással, ami már a következő órákban megtörténhet.

Sergio Mattarella csütörtökön indította el az egyeztetést a parlamenti erőkkel, egymás után fogadta a pártdelegációkat a legkisebbtől a legnagyobbig. Az első napon az ellenzékbe vonult baloldali pártok és az utóbbi öt évben kormányzó Öt Csillag Mozgalom járult az elnök elé, a második napon az Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és kisebb szövetségeseik közös küldöttsége.

A jobbközéppel folytatott egyeztetés volt a legrövidebb, alig tíz percig tartott. A sajtó elé Berlusconi, Salvini és Meloni együtt állt ki, de kizárólag az Olasz Testvérek elnöke beszélt.

Elemzők szerint a gyors egyeztetés arra utal, hogy a jobbközép koalíció már kész miniszteri névsorral ment az államfőhöz, nincsen szüksége további időre.

Az olasz politikai gyakorlat szerint a konzultációk után az államfő magához hívatja a parlamenti többség támogatta miniszterelnök-jelöltet, akit kormányalakítással bíz meg. Utóbbi ezt általában fenntartással szokta elfogadni, majd két napon belül megerősíti a megbízatás elfogadását.

Nem kizárt azonban, hogy Giorgia Meloni azonnal igent mond, ami eddig négyszer fordult elő a köztársaság történetében: Silvio Berlusconi 2008-ban, Giuseppe Conte 2018-ban fenntartás nélkül azonnal elfogadta a kormányalakítási megbízatást.

Ha így történik, a Meloni-kormány akár már szombat délután vagy vasárnap délelőtt leteheti esküjét.

A gyors kormányalakításnak köszönhetően Giorgia Meloni akár már miniszterelnökként találkozhat a Rómába hétfőn érkező francia elnökkel, Emmanuel Macronnal és más külföldi politikusokkal, akik a Szent Egyed közösség által szervezett nemzetközi béketalálkozón vesznek részt.

Az új kormánynak a következő héten bizalmat is kell kérnie a parlamentben.

Ajánljuk még