Egy friss felmérés szerint a brit háztartások milliói kénytelen étkezéseket kihagyni, valamint kevésbé egészséges termékeket vásárolni az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelkedése miatt. A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet által végzett kutatás adatai szerint tízből több mint nyolc ember – 85 százalék – változtat étkezési szokásain az emelkedő megélhetési költségek miatt.
Összesen 50 százalékuk mondta, hogy olcsóbb termékekre vált, amelyeket korábban nem vásárolt. Körülbelül minden ötödik megkérdezett mondta, hogy több fagyasztott – 18 százalék – vagy mikrohullámú sütőben elkészíthető – 5 százalék – élelmiszert kezdett vásárolni, hogy csökkentse az élelmiszerre fordított kiadásait.
Azok közül, akik azt mondták, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, majdnem mindenki – 99 százalék – azt mondta, hogy valamilyen módon spórol az élelmiszereken, míg a válaszadók fele – 50 százalék – arról számolt be, hogy néhány étkezést teljesen kihagyott.
Ugyanez igaz volt azoknak több mint negyedére – 26 százalék –, akik „meglehetősen nehéznek” nevezték pénzügyi helyzetüket, és az összes megkérdezett 12 százalékára. A fogyasztók csaknem fele – 46 százalék – mondta, hogy a válság előtti időszakhoz képest nehezére esik egészségesen étkezni. Ez az arány 78 százalék az anyagilag nehéz helyzetben lévők körében.
Kapcsolódó tartalom
Egy csak Robertának hívott 57 éves londoni nő a szervezetnek elmondta, hogy
„Azért csökkentem a kiadásaimat az élelmiszereken, mert nem akarok a fűtésen spórolni. Ízületi gyulladásom van, és szükségem van a melegre.”
Azt is elmesélte, hogy
„Most már szigorúan csak azt veszem meg, amire szükségem van. Csökkentettem az elfogyasztott ételek mennyiségét is. Ebédre egy csésze teát iszom – ha éhesnek érzem magam, egy csésze meleg tejet egy szelet pirítóssal.”
A nő azt is elmondta, hogy korán reggel szokott elmenni vásárolni, hogy biztosan jusson neki az olcsóbb élelmiszerekből, gyakran keresi azokat a termékeket is, amelyeket a közelgő lejárati idő miatt vannak leárazva.
Sue Davies, a szervezet fogyasztói jogokért és élelmiszer-politikáért felelős vezetője elmondta, hogy a megélhetési válság pusztító hatással van emberek millióira, azáltal, hogy nem engedhetik meg maguknak a megfelelő étkezést.
Az Egyesült Királyságban a fogyasztói árindex (CPI) 10,1 százalékkal emelkedett a szeptemberig tartó 12 hónapban a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint. Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá a változáshoz.
Kapcsolódó tartalom
A háztartások a megélhetési költségek és az emelkedő energiaszámlák miatt kockáztatják az élelmiszer-biztonságot is kockáztatják – ez már a brit Élelmiszer és Szabványügyi Hivatal (FSA) kutatásából derült ki.
A felügyeleti szerv arra figyelmeztetett, hogy az emberek ételmérgezést kockáztatnak azzal, hogy ha lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztanak, és kikapcsolják a hűtőszekrényeket, hogy ezáltal spóroljanak az elektromos árammal.
A felmérés adatai szerint
a fogyasztók közel egyharmada – 32 százalék – az elmúlt hónapban legalább egyszer fogyasztott olyan élelmiszert, amelynek lejárt a fogyaszthatósági ideje, mert nem engedhette meg magának, hogy újat vásároljon.
Csaknem egyötödük – 18 százalék – pedig az elmúlt négy hétben legalább egyszer kikapcsolta az hűtőszekrény, hogy így spóroljon az árammal. Az FSA azt is megállapította, hogy a fogyasztók – 40 százalék – aggódik amiatt, hogy a következő hónapban lesz-e pénze élelmiszerre.
Emily Miles, az FSA vezérigazgatója nyomatékosította: „Nem jó ötlet kikapcsolni a hűtőszekrényt, vagy a szavatossági időn túli élelmiszereket fogyasztani, mivel ezek a dolgok nagyobb kockázatot jelentenek az ételmérgezéssel való megbetegedésre.”