logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Azért csökkentem a kiadásaimat az élelmiszereken, mert nem akarok a fűtésen spórolni”

| Szerző: hirado.hu
A Which? nevű brit fogyasztóvédelmi szervezet által végzett kutatás adatai szerint tízből több mint nyolc ember – 85 százalék – változtat étkezési szokásain az emelkedő megélhetési költségek miatt a szigetországban.

Egy friss felmérés szerint a brit háztartások milliói kénytelen étkezéseket kihagyni, valamint kevésbé egészséges termékeket vásárolni az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelkedése miatt. A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet által végzett kutatás adatai szerint tízből több mint nyolc ember 85 százalék változtat étkezési szokásain az emelkedő megélhetési költségek miatt.

Összesen 50 százalékuk mondta, hogy olcsóbb termékekre vált, amelyeket korábban nem vásárolt. Körülbelül minden ötödik megkérdezett mondta, hogy több fagyasztott 18 százalék vagy mikrohullámú sütőben elkészíthető 5 százalék élelmiszert kezdett vásárolni, hogy csökkentse az élelmiszerre fordított kiadásait.

Azok közül, akik azt mondták, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, majdnem mindenki 99 százalék azt mondta, hogy valamilyen módon spórol az élelmiszereken, míg a válaszadók fele 50 százalék arról számolt be, hogy néhány étkezést teljesen kihagyott.

Ugyanez igaz volt azoknak több mint negyedére 26 százalék , akik „meglehetősen nehéznek” nevezték pénzügyi helyzetüket, és az összes megkérdezett 12 százalékára. A fogyasztók csaknem fele 46 százalék mondta, hogy a válság előtti időszakhoz képest nehezére esik egészségesen étkezni. Ez az arány 78 százalék az anyagilag nehéz helyzetben lévők körében.

Kapcsolódó tartalom

Egy csak Robertának hívott 57 éves londoni nő a szervezetnek elmondta, hogy

„Azért csökkentem a kiadásaimat az élelmiszereken, mert nem akarok a fűtésen spórolni. Ízületi gyulladásom van, és szükségem van a melegre.”

Azt is elmesélte, hogy

„Most már szigorúan csak azt veszem meg, amire szükségem van. Csökkentettem az elfogyasztott ételek mennyiségét is. Ebédre egy csésze teát iszom ha éhesnek érzem magam, egy csésze meleg tejet egy szelet pirítóssal.”

A nő azt is elmondta, hogy korán reggel szokott elmenni vásárolni, hogy biztosan jusson neki az olcsóbb élelmiszerekből, gyakran keresi azokat a termékeket is, amelyeket a közelgő lejárati idő miatt vannak leárazva.

Sue Davies, a szervezet fogyasztói jogokért és élelmiszer-politikáért felelős vezetője elmondta, hogy a megélhetési válság pusztító hatással van emberek millióira, azáltal, hogy nem engedhetik meg maguknak a megfelelő étkezést.

Az Egyesült Királyságban a fogyasztói árindex (CPI) 10,1 százalékkal emelkedett a szeptemberig tartó 12 hónapban a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint. Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá a változáshoz.

Kapcsolódó tartalom

A háztartások a megélhetési költségek és az emelkedő energiaszámlák miatt kockáztatják az élelmiszer-biztonságot is kockáztatják – ez már a brit Élelmiszer és Szabványügyi Hivatal (FSA) kutatásából derült ki.

A felügyeleti szerv arra figyelmeztetett, hogy az emberek ételmérgezést kockáztatnak azzal, hogy ha lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztanak, és kikapcsolják a hűtőszekrényeket, hogy ezáltal spóroljanak az elektromos árammal.

A felmérés adatai szerint

a fogyasztók közel egyharmada 32 százalék az elmúlt hónapban legalább egyszer fogyasztott olyan élelmiszert, amelynek lejárt a fogyaszthatósági ideje, mert nem engedhette meg magának, hogy újat vásároljon.

Csaknem egyötödük 18 százalék pedig az elmúlt négy hétben legalább egyszer kikapcsolta az hűtőszekrény, hogy így spóroljon az árammal. Az FSA azt is megállapította, hogy a fogyasztók 40 százalék aggódik amiatt, hogy a következő hónapban lesz-e pénze élelmiszerre.

Emily Miles, az FSA vezérigazgatója nyomatékosította: „Nem jó ötlet kikapcsolni a hűtőszekrényt, vagy a szavatossági időn túli élelmiszereket fogyasztani, mivel ezek a dolgok nagyobb kockázatot jelentenek az ételmérgezéssel való megbetegedésre.”

Kapcsolódó hírek

Többórás áramkimaradásokra is lehet számítani Nagy-Britanniában az energiahiány miatt
Rendszeres, háromórás áramkimaradásokat is okozhat Nagy-Britanniában az energiaellátás hiánya – hívta fel a figyelmet a brit villamosenergia- és gázszolgáltató vállalat. Közleménye szerint ez akkor következhet be, ha nem tudnak elegendő áramot importálni Európából, illetve nem érkezik elég gáz, hogy működtetni tudják az erőműveket – számolt be az M1 Híradója.
Külföld
Az energiaválság már a téli sportágakat is veszélyezteti Bajorországban
Az energiakrízis komoly fenyegetést jelent Bajorországban mind az amatőr, mind a tömeg-, mind pedig az utánpótlássportnak – <a href="https://www.br.de/nachrichten/sport/energiekrise-im-wintersport-in-bayern-droht-der-stillstand,TKQWkAG">számolt be a német BR24 portál</a>. Königsbrunn városában a jégkorongcsarnokot fenyegeti a bezárás, míg a Brauneck-hegy lesiklópályáin is bizonytalan a síszezon, mivel a pályák megvilágítása nélkül nem lehet edzéseket tartani.
Külföld

Ajánljuk még