logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Facebook megerősíti az álhírek moderálását a csoportokban

Az amerikai félidős törvényhozási választások közeledtével a Facebook közösségi hálót üzemeltető Meta vállalat csütörtökön új alkalmazást vezetett be, amelynek segítségével a Facebook-csoportok adminisztrátorai automatikusan kiszűrhetik az álhíreknek minősülő tartalmakat.

Annak biztosítására, hogy a tartalmak megbízhatóbbak legyenek, a csoportok adminisztrátorai automatikusan felfüggeszthetik a külső ellenőrök által hamisnak ítélt információkat tartalmazó üzeneteket, hogy a törlésük előtt megvizsgálhassák őket” – mondta Tom Alison, a Facebook alkalmazásokért felelős igazgatója.

A portál korábban már bocsátott eszközöket a csoportok vezetőinek rendelkezésére a tartalmak jobb moderálására, de számos civil szervezet és hatóság továbbra is azzal vádolja a Metát, hogy nem harcol kellőképpen a félretájékoztatás ellen.

Havonta több mint 1,8 milliárd ember használja a Facebookot.

A Meta szemére vetették, hogy nem kezeli kellő módon azokat a csoportokat, amelyek hozzájárultak egyesek radikalizálódásához, például a 2020-as elnökválasztás idején.

Az AFP francia hírügynökség is részt vesz harminc országgal együtt a Facebook által 2016 óta fejlesztett Third party fact-cheking (harmadik fél általi tényellenőrzés) programban. Világszerte mintegy hatvan általános vagy szakosított médium szintén részt vesz a programban.

Ha ezen médiumok egyike hamisnak vagy megtévesztőnek ítél egy információt, nehezebben jelenhet meg a Facebook-felhasználók hírfolyamában. Amennyiben ez mégis megtörténik vagy meg kívánják osztani, a Facebook azt javasolja, hogy olvassák el a helyesbítő cikket.

Ajánljuk még