logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megingott a bizalom – Liz Truss 45 napig bírta

| Szerző: hirado.hu
Csütörtök délelőtt még arról szólt a világsajtó, hogy a brit miniszterelnök azért küzdött, hogy megőrizze hatalmát, miután egy nappal korábban a második csúcsminiszterét is elvesztette. Délután azonban Liz Truss bejelentette lemondását. A kormányfő iránt megingott bizalmat jelezték azok a nyílt parlamenti viták is, amelyek a kormánypárti képviselők között zajlottak az elmúlt hetekben. Annak ellenére pedig, hogy Truss alig hat hete töltötte be a brit miniszterelnöki tisztséget, lényegében minden politikai programját fel kellett adnia, miután az első gazdasági tervei az angol font romlásához vezettek, és személyének, valamint pártjának népszerűtlenségét eredményezték – számolt be a Reuters.

 

A brit kormányfőnek a kormány élén töltött rövid pályafutása kapcsán a Reuters cikke emlékeztetett, hogy múlt péntek óta Truss a négy legmagasabb rangú minisztere közül már kettőt elveszített. Mint felidézték, a miniszterelnök rezzenéstelen arccal figyelte a parlamentben, ahogy a pénzügyminisztere darabokra zúzta a gazdasági programját, majd amikor a miniszterelnök a saját, eddig elért eredményeit méltatta, a minisztere kinevette.

A szerda késő este zajló kaotikus parlamenti ülés kapcsán az egyik konzervatív politikus azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy „ezt így nem folytathatjuk”.

A cikk szerint az újabb népszerűtlen, ám a hatalmához foggal-körömmel ragaszkodó brit miniszterelnök látványa arra világít rá, hogy a brit politika túlzottan ingataggá vált. Truss már a negyedik brit miniszterelnök hat éven belül.

A Reuters hangsúlyozta, hogy miközben Truss hitelfelvételből finanszírozott adócsökkentést és deregulációt ígért, valamint éles jobbra tolódást a kulturális és szociális kérdésekben, hirtelen elvesztette minden tekintélyét, amikor a gazdaság elkezdett száguldani a recesszió felé. Pénzügyminisztere, Jeremy Hunt pedig azért küzdött, hogy több tízmilliárd fontnyi kiadáscsökkentést próbáljon kieszközölni azon befektetők megnyugtatására, akiket elriasztottak Truss politikai elképzelései.

A brit állam számára drágább lett a hitel

A befektetők megkérdőjelezik a kormány hitelességét, és nem biztosak abban, hogy a pénzügyminiszter képes lesz újjáépíteni Nagy-Britannia korábbi, szilárd gazdasági hírnevét. A lapnak nyilatkozó Crispin Blunt, aki 25 éve konzervatív törvényhozó volt, azt mondta, olyan súlyos a helyzet, hogy kollégái átengedték az irányítást.

„A személyes megfontolásokat és ambíciókat most félre kell tenni” – mondta, hozzátéve, hogy támogatná Huntot.

A Reuters szerint Trussnak azért is mennie kell, mert túl nagy kárt okoz az egyébként is egyre népszerűtlenebb Konzervatív Pártnak. A közvélemény-kutatások eredményei szerint a következő parlamenti választásokon a konzervatívokat elsöpörhetik, így az addig fennmaradó időben újjá kell építeni a konzervatív márkát.

A kormánypárt helyzetére reagálva Gary Streeter képviselő azt írta a Twitteren:

„Sajnos úgy tűnik, vezetőt kell váltanunk. De még ha maga Gabriel angyal venné is át a vezetést, a parlamenti pártnak sürgősen meg kell találnia a fegyelmet, a kölcsönös tiszteletet és a csapatmunkát azért, ha  jól akarjuk kormányozni az Egyesült Királyságot, és el akarjuk kerülni a párt lemészárlását a következő választáson.”

A lap szerint a negyvenéves csúcson lévő infláció és a jelzáloghitel-kamatok ugrásszerű emelkedése miatt a parlamentben egymásra mutogató képviselők viselkedése elmélyítheti a haragot a választók körében. Az átlagos brit emberek pillanatnyilag a növekvő élelmiszer- és energiaköltségek miatt kemény télére készülnek.

Bizalmatlansági szavazásként értelmezték a szerdai parlamenti szavazást

Habár a szerdai parlamenti szavazás a repesztéses gázkitermelésről szólt, a képviselők egy része a kormányfővel szembeni bizalmatlansági szavazásként értékelte azt. A parlamenti dráma azért is bontakozott ki, mivel több konzervatív képviselő sem volt hajlandó a kormánypárttal szavazni. Ellenzéki szemtanúk beszámolói alapján több tory képviselőt is fizikai erőszakkal bírtak rá, hogy támogassa a kormány szándékát. Charles Walker törvényhozó a BBC televíziónak azt mondta, hogy dühös azok miatt a „tehetségtelen emberek” miatt, akik Trusst hatalomra juttatták.

Ajánljuk még