logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katasztrófára figyelmeztet a német kiskereskedelmi szövetség

| Szerző: hirado.hu
A német vállalkozásoknak az egyre magasabb rezsi mellett az egyre fagyosabb fogyasztói hangulattal is meg kell küzdeniük – a kiskerekedők szövetsége állami beavatkozást szorgalmaz.

 

Veszélyben van a német kiskereskedelem az emelkedő energiaárak és a fogyasztás erőteljes visszaesése miatt – írja a Der Spiegel. A Német Kereskedelmi Szövetség (HDE) előrejelzései szerint leginkább a nagyvárosok központjaiban elhelyezkedő kisebb üzleteket fenyegeti a csőd.

A kiskereskedelmi forgalom Németországban augusztusban kezdett csökkenni. A német statisztikai hivatal adatai szerint júliushoz képest reálértéken 1,3 százalékkal, 2021 augusztusához képest pedig 4,3 százalékkal csökkent a forgalom.

Az élelmiszerek forgalma júliushoz képest 1,7 százalékkal, éves szinten pedig 3,1 százalékkal csökkent, és 2017 óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Az internetes és csomagküldő kereskedelem augusztusban reálértéken 7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Ezek mellett csökkent a textíliák és cipők, a háztartási gépek és az építőipari termékek forgalma is. A HDE szóvivője azt sürgette, hogy az állam dolgozzon ki a kiskereskedők számára előnyös támogatást a magas energiaköltségek ellensúlyozására.

„Ha ez nem történik meg, számos városban katasztrófával kell szembenéznünk”

– fogalmazott a Der Spiegelnek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még