logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EU-csúcs Brüsszelben – Von der Leyen gázársapka javaslata inkább problémát jelent, mint megoldást

Ma kezdődik a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben. A fő téma egy újabb Oroszország ellen kivetett szankció lesz, a gázársapka. Az Európai Bizottság javaslata körül nagy vita várható, sokak szerint az ugyanis tovább mélyítené az európai energiaválságot. A magyar kormány már korábban világossá tette az álláspontját. A budapesti kabinet szerint a javaslat egyenlő lenne a gázembargóval, ugyanis Moszkva közölte: ha az unió bevezeti a gázársapkát, azonnal leállítja a gázszállítást. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök a háborús szankciós politika átgondolását szorgalmazza majd Brüsszelben – számolt be róla az M1 híradó.

Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból! – a tegnapi maratoni kormányülés után írta ezt a közösségi oldalára Orbán Viktor.

A kormányfő a háborús szankciós politika átgondolását és ésszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni a csúcson – erről döntött végül a kabinet. A miniszterelnök sajtófőnöke közleményben úgy fogalmazott: világossá vált, hogy Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent.

Kapcsolódó tartalom

Szintén a ma kezdődő kétnapos EU csúcs volt a téma az Európai Parlament tegnapi ülésén. A bizottság elnöke megismételte javaslatát, amely szerint ársapkát vezetne be a fölgázra az Európai Unió egész területén.

Az Európai Bizottság elnökének javaslata egy közös árképzéssel – úgymond ársapkával – korlátozná az Európába érkező földgáz árát illetve – a közös vakcinabeszerzéshez hasonlóan – közös energiahordó beszerzést is szorgalmazna.

Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: Ursula von der Leyen javaslata nonszensz.

„Lassan okafogyott az ársapka, mert amiért eltervezték az lassan megszűnik. Az eredeti földgáz mennyiség, amit Oroszország vezetékeken szállított Európába, annak a 9-10% érkezik ma. Lassan nincs mit szankcionálni, lassan nincs mire ársapkát bevezetni” – mondta a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

A közös beszerzés nem fogja megoldani az Európai Unióban kialakult gázhiányt

– erről a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energiapolitikai üzletágvezetője beszélt az M1-en. Hortay Olivér hozzátette: a legnagyobb probléma, hogy az EU a közös vakcina-beszerzéshez hasonlítja most a közös gázbeszerzést és úgy tűnik, nem gazdasági, hanem sokkal inkább politikai alapon hoz döntéseket.

„az Európai Bizottság a saját politikai érdekeit közösség gazdasági és abban az esetben egészségügyi érdekei elé helyezte. Az elmúlt hónapok szankciós politikája szintén rámutatott arra, hogy az európai bizottság már a közös platform megalakulása előtt is elkezdte megkülönböztetni a lehetséges beszállítókat és politikai alapon rangsorolni ezeket a szervezeteket” – ismertette az energiapolitikai szakértő.

Lehet, hogy a gázársapka célja az, hogy méréskelje az árakat, de pont az ellenkezőjét fogja erősíteni

– erről már a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt a közösségi média oldalára feltöltött videóban. Dömötör Csaba hozzátette: ezzel az Európai Unió azt is kockáztatja, hogy nem lesz elég gáz.

„Ha ugyanis Brüsszel árlimitet határoz meg a gázimportra, akkor Oroszország dönthet úgy, hogy ez hatályos szerződések felülírása és ezen az áron márpedig nem szállít. Ez azt jelenti, hogy amit ársapkának neveznek, az valójában egy gázembargóval egyenértékű” – magyarázta a parlamenti államtitkár.

Dömötör Csaba világossá tette: az EU átlagosan 40 százalékban függ az orosz földgáztól, Németországban ez a szám 49 százalék, amíg Magyarországon 85 százalék. Így ha nem jön orosz gáz, ezt a mennyiséget nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Az államtitkár leszögezte: Magyarország részére Ursula von der Leyen javaslata inkább jelent problémát, mint megoldást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ajánljuk még