logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Az egyetlen biztonságos vezeték ma Európában a Török Áramlat

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter a kormányülés előtt jelentkezett be közösségi oldalán. Videójában elmondta, hogy a brüsszeli ársapkát nem támogatják, a Török Áramlat működése pedig biztonságos és hosszú távon biztosított.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a kormányülés témái a háború és a szankciók lesznek, továbbá biztosított arról, hogy a Török Áramlaton továbbra is zavartalan a működés. A Gazprom folyamatosan hiánytalanul szállítja a hosszú távú szerződésben vállalt mennyiséget és az e hónapra kért plusz földgázt is. Ezzel

a fogyasztáshoz mérten már 50 százalékos a gáztározóink töltöttsége, ami fél évre elegendő tartalékot jelent. Az Európai Unióban ez kiemelkedő arány, hiszen az EU-átlag 27 százalék.

Az Európai Bizottság tegnapi javaslata az energiaválság kezelésére alkalmatlan és veszélyes, hiszen nem csökkenteni, hanem növelni kellene a piacon fellelhető földgáz mennyiségét, de a brüsszeli ársapka azzal járna, hogy kevesebb gáz érkezne a kontinensre. Gyakorlatilag a bizottsági javaslat az ellenkezőjét váltaná ki annak, ami a szándék lenne, ezért ezt nem támogatjuk – jelentette ki.

A magyar energiaellátásról szólva elmondta, hogy ez két alappilléren nyugszik. Az egyik a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés, a másik pedig – az egyetlen biztonságosan működő földgázvezeték Európában ma – a Török Áramlat.

A miniszter beszámolt arról, hogy a vezeték karbantartásával megbízott, Hollandiában bejegyzett vállalatnak megadták az exportengedélyeket, így hosszú távon kiszámítható és biztonságos a Török Áramlat működtetése.

Ajánljuk még