logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orosz bombázókat kísértek amerikai vadászgépek Alaszka partjainál

| Szerző: hirado.hu
Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság véleménye szerint az orosz bombázók a feszült helyzet ellenére sem jelentenek fenyegetést.

Amerikai F-16-os vadászgépek elfogtak két, Tu-95 típusú orosz interkontinentális bombázót Alaszka közelében – közölte az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD). A két Tupoljevet azután fogták el, miután beléptek az Egyesült Államok légvédelmi azonosító zónájába (ADIZ).

A légvédelmi azonosító zóna, egy olyan része a nemzetközi légtérnek, amelyet az Egyesült Államok – illetve más országok is – a nemzeti légterük mentén figyelnek, „nemzetbiztonsági” célokból, ugyanakkor a nemzeti szuverenitás nem vonatkozik rá, és a nemzetközi jog szabályai jelenleg nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy az ADIZ az államok általi egyoldalú kijelölése megfelel-e a nemzetközi normáknak.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény kiemeli, hogy a NORAD nyomon követi és azonosítja az ADIZ területére belépő külföldi katonai repülőgépeket, és rutinszerűen figyelemmel kíséri a külföldi repülőgépek mozgását, valamint szükség esetén kíséri őket az ADIZ területén. Kiemelendő, hogy az orosz repülőgépek elfogása a térségben – amely közel van Oroszország távol-keleti határához – viszonylag gyakori, és már a hidegháború alatt is megszokott gyakorlat volt.

Bár az Egyesült Államok és Oroszország között nagy a feszültség Moszkva ukrajnai inváziója miatt, a NORAD szerint a bombázók nem jelentenek fenyegetést.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az Orosz Légierő is rendszeresen kísér NATO-gépeket a Balti-tenger térségében lévő nemzetközi légtérben, illetve éppen a Magyar Honvédség Gripenjei látják el jelenleg a Baltikum légtér védelmét, amely során rendszeresen kísérnek orosz repülőket a nemzetközi légtérben.

Kiemelt kép: az Orosz Légierő egyik Tu-95 „Bear” H típusú bombázója

Kapcsolódó hírek

Lavrov: Nincs értelme fenntartani nyugaton a korábbi orosz diplomáciai jelenlétet
Oroszországnak nincs értelme fenntartania a nyugati országokban korábbi diplomáciai jelenlétét, mert az orosz diplomaták emberinek alig nevezhető körülmények között kénytelenek ott dolgozni – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt tartott beszédében.
Külföld

Ajánljuk még