logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nincsenek tisztában a mellrák kockázatával a transznők a szakújságíró szerint

| Szerző: hirado.hu
Sokszorosára emelhetik a mellrák veszélyét a hormonkezelések, főleg, ha valaki tinédzserként kezdi el szedni az ösztrogént. A transzszemélyek jelentős része ezzel nincs tisztában, internetről rendelt hormonok mellett implantátumokat is használnak, illetve szilikont, ásványolajat, folyékony paraffint és más töltőanyagokat fecskendeznek az emlőszövetbe.

Október a mellrák hónapja, a tudatosságra ösztönző üzenetekből azonban általában kihagyják a transznemű közösséget – panaszolta a Huffpost.com-on publikált cikkében nemrég Lara Americo. A transznemű szerző felidézte az amszterdami VU University Medical Centre 2019-es tanulmányát, amely szerint a transznemű nőknél 47-szer nagyobb a mellrák kialakulásának valószínűsége, mint a ciszgender – vagyis férfinak született – férfiaknál.

A kutatók úgy vélik, a hormonkezelések emelik a kockázatot. Sok transz nem tudja, hogy veszélyeztetett – állítja a transznemű újságíró. Sérelmezi, hogy nem folyik eléggé intenzív felvilágosító munka, pénzügyi és jogi lépéseket sürget. Szerinte a transzemberek olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megakadályozzák, hogy a „legegészségesebb módon” éljenek.

Az érintettek átalakulásuk során gyakran olyan kezeléseken mennek keresztül, amelyek egyértelműen kockázatokat hordoznak.

Elképzelhetetlen, hogy a kezelőorvosok ezekre nem figyelmeztetik őket, az is igaz azonban, hogy a transzemberek egy része az interneten vásárol hormonkészítményeket.

Sok transzszexuális ösztrogén és antiandrogén gyógyszert használ, hogy nőiesebbnek tűnjön, az előidézett hormonális változások olyan mellnövekedéshez vezethetnek, amelyek két-három évvel a hormonterápia megkezdése után érik el tetőpontjukat – idézte a Radiographics cikkét 2020 februárjában a Radiologia.hu magyar szakportál. Hozzáfűzték: azoknál a transzneműeknél, akik nagy mennyiségű ösztrogént fogyasztanak, olyan emlőszövet alakul ki, amelynek röntgenképe hasonló a cisznemű nők emlőszövetéhez, ez magában foglalja a csatornákat, mirigyeket, de a ciszták, fibroadenomák és más elváltozások kialakulásának lehetőségét is.

Ezenkívül az emlőimplantátumok miatt anaplasztikus nagysejtes limfóma alakulhat ki, illetve a szilikonimplantátumok megrepedhetnek, ráadásul az is előfordul, hogy a transznemű nők szilikont, ásványolajat, folyékony paraffint és más töltőanyagokat fecskendeznek az emlőszövetbe – részletezték a cikkben. Kitértek arra is: a transzszexuális férfiak, akik hormonterápiában részesülnek, általában tesztoszteront használnak, a hosszú távú tesztoszteron használat az emlő kötőszövetének növekedésével és az emlő mirigyszövetének csökkenésével jár. Az még nem világos, hogy a tesztoszteron befolyásolja-e az emlőrák kockázatát – jegyezték meg.

A Webmd.com nemrég arról írt, még nincsenek olyan hivatalos mellrákszűrési irányelvek, amelyek kifejezetten a transzneműekre vonatkoznának. A szakértőknek azonban vannak általános ajánlásai, a transznőknél például – az életkoruk mellett – azt veszik figyelembe, hogy szednek-e hormonokat, és ha igen, mennyi ideje. Az ösztrogén valóban növeli a mellrák kockázatát – hangsúlyozták.

Ha egy transznő felnőttként kezdi el szedni az ösztrogént, az nem növeli annyira a kockázatot, mint ha tinédzserként

– állapították meg.

Egyes szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt valaki elkezdi a „nemi identitást megerősítő hormonok” alkalmazását, végeztesse el a tesztet a mellrákra hajlamosító génekre. Mivel azonban sok transz nő úgy érzi, hogy ezek a hormonok „életmentők”, észszerűtlen azt kérni, hogy előbb vizsgáltassák meg magukat.

Egyébként például Angliában azok a transznemű nők, akik már nőként vannak regisztrálva a háziorvosuknál, kapnak meghívót emlőszűrésre. Azok a transznemű nők, akik még férfiként vannak nyilvántartva, nem kapnak rutinszerűen meghívót, de kérhetik a szűrést, ugyanígy a transzférfiak és a nem bináris személyek is. A brit kormányzati portálon az is szerepel, hogy „a transznők nem szorulnak méhnyakszűrésre, mivel nem rendelkeznek méhnyakkal”, továbbá „a terhes transznemű férfiaknak ugyanazokat a terhes- és újszülöttkori szűrővizsgálatokat kell felajánlani, mint minden más terhes személynek”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még