logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elfogyhat a sör az angol kocsmákban – egész Nagy-Britanniát káoszba taszítanák a szakszervezetek

| Szerző: hirado.hu
Összehangolt sztrájkra buzdítottak a brit munkavállalói érdekképviseletek a szakszervezeti szövetség kongresszusán. Többek között a sörfőzők, a vasúti dolgozók, a postai alkalmazottak, a dokkmunkásokok, a tanárok, az egészségügyi dolgozók és a szemétszállítók is sztrájkra készülnek. Az angol sörfőzdék és a sörszállítók sztrájkja a legrosszabbkor jön, ugyanis akadályozza a kocsmákat és más szórakozóhelyeket abban, hogy a világbajnokság előtt feltöltsék készleteiket.  

 

Sör nélkül maradhatnak az angol szurkolók, a sörfőzdék és a sörszállítók sztrájkja miatt elfogyhat a sör az angol kocsmákban a november 20-án kezdődő futball-világbajnokság idejére – írja a Daily Mail. A Unite brit és ír szakszervezet állítása szerint a GXO logisztikai cég sofőrjeinek sztrájkja következtében a kocsmák sörellátása 40 százalékkal csökkenhet.

A szakszervezetek amiatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert kevesellték az ötszázalékos béremelési ajánlatot. A sztrájkot a tervek szerint október 31. és november 4. között fogják tartani. A Unite figyelmeztetett, hogy a sztrájk akadályozza a kocsmákat és más szórakozóhelyeket abban, hogy a világbajnokság előtt feltöltsék készleteiket.

Kapcsolódó tartalom

Nemcsak a szállítók sztrájkolnak, a Budweiser brit üzemében a dolgozók azután tették le a munkát, miután csak 250 fontos béremelést jelentett be a cégvezetés 2023-ra. A Samlesburyben található üzemben főzik többek között a Budot, valamint a Stella Artois-t, a Beck’s-t és a Boddingtonst is.

A GMB nevű szakszervezet képviseletében Stephen Boden figyelmeztetett, ez a munkabeszüntetés a telephely valamennyi részlegére és műszakjára hatással lesz, és hozzátette, nem hiszik, hogy a Budweiser részéről valódi szándék mutatkozik a helyzet megoldására. A Budweiser szóvivője szerint ugyanakkor a cég elkötelezett a kölcsönösen elfogadható megoldás mellett.

Kapcsolódó tartalom

Más szakszervezetek is összehangolt fellépésre szólítottak fel, a brit szakszervezetek szövetségének kongresszusán (TUC). Figyelmeztettek, felsorakoztatták a munkavállalókat egy általános sztrájk kiírása mögött, és azt ígérték, hogy káoszba taszítják az országot.

A tél közeledtével munkavállalók tömege készül munkabeszüntetésre, köztük a mozdonyvezetők és más vasúti dolgozók, postai alkalmazottak, dokkmunkások, oktatók, egészségügyi dolgozók, ápolók és szemétszállítók.

Az RMT vasúti szakszervezet már konkrét időpontokat is bejelentett, ezek szerint november 3-án, csütörtökön, november 5-én, szombaton és november 7-én, hétfőn összehangolt munkabeszüntetésekre kerül sor, ennek következtében számos szolgáltatás egy teljes hétre leállhat.

Kapcsolódó tartalom

A Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezetének (PCS) főtitkára, Mark Serwotka azt mondta, hogy más szakszervezetekkel együttműködve káoszt fognak okozni.

„Nem lenne jó, ha a közlekedési minisztériumban dolgozók ugyanazon a napon lépnének akcióba, amikor a vonatok sem járnak, ez azt jelentené, hogy az autópályákat sem lehetne használni”

– figyelmeztetett.

A TUC konferenciája ma szavaz a közös szakszervezeti fellépésről a megélhetési válság és a munkahelyek ügyében.  1926 óta ez lenne az első általános sztrájk. A szakszervezetek szövetségének főtitkára, Frances O’Grady úgy fogalmazott: „az emberek azt kérdezik tőlem, hogy a TUC koordinálja-e a sztrájkokat ezen a télen. Erre én azt mondom, már most is ezt tesszük. Amikor a munkavállalóknak nem marad más választásuk, mint hogy a tisztességes bérekért sztrájkba lépjenek, azt mondom, hajrá!”

Mick Lynch, az RMT főtitkára egy rendezvényen azt mondta:

„összehangolt, koordinált akciók egész hullámára van szükségünk. Nem érdekel, hogy hívják. Ez végig fog tartani a télen, egészen jövő tavaszig. Folytatnunk kell ezt a harcot”.

Nagy-Britanniában a szakszervezeteknek szavazással kell bizonyítaniuk, hogy a többség – legalább 50 százalékos részvétel mellett – támogatja a munkabeszüntetést, és minden egyes törvényes sztrájk mandátuma csak hat hónapig tart.

Kapcsolódó hírek

Az energiaválság már a téli sportágakat is veszélyezteti Bajorországban
Az energiakrízis komoly fenyegetést jelent Bajorországban mind az amatőr, mind a tömeg-, mind pedig az utánpótlássportnak – <a href="https://www.br.de/nachrichten/sport/energiekrise-im-wintersport-in-bayern-droht-der-stillstand,TKQWkAG">számolt be a német BR24 portál</a>. Königsbrunn városában a jégkorongcsarnokot fenyegeti a bezárás, míg a Brauneck-hegy lesiklópályáin is bizonytalan a síszezon, mivel a pályák megvilágítása nélkül nem lehet edzéseket tartani.
Külföld

Ajánljuk még