logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiaválság már a téli sportágakat is veszélyezteti Bajorországban

| Szerző: hirado.hu
Az energiakrízis komoly fenyegetést jelent Bajorországban mind az amatőr, mind a tömeg-, mind pedig az utánpótlássportnak – számolt be a német BR24 portál. Königsbrunn városában a jégkorongcsarnokot fenyegeti a bezárás, míg a Brauneck-hegy lesiklópályáin is bizonytalan a síszezon, mivel a pályák megvilágítása nélkül nem lehet edzéseket tartani.

A téli sportágak kedvelői aggódnak Bajorországban, hiszen az utánpótlás képzésében és a tömegsportok terén sem lehet megúszni energiaspórolás nélkül a telet. Sok helyen teljesen leállhatnak az edzések, valamint a mérkőzések is veszélybe kerültek.

A felső-bajorországi Brauneck világbajnokságok megrendezésére is alkalmas sípályáján már évtizedek óta folyik az utánpótlás nevelése – mutatott rá a BR24.

Nem lesz megvilágítás a Brauneck lankáin?

Az SC Lenggries sportegyesület egyedül üzemelteti a hóágyúkat, a liftet és a pályafényeket is. Thomas Murböck pályafelügyelő elszántan nyilatkozott a Bayern24 hírportálnak: „Most ugrik a majom a vízbe, mivel kiderült, hogy az energiaárak elszálltak, ám nem akarjuk feladni, ameddig lehet kitartunk”.

A hóágyúzás költsége nem olyan vészes, ha lesz három jó hideg éjszaka, akkor a hóalap elég lesz az egész szezonra. A lift működtetése is kötelező, mivel így biztosíthatnak nagyszámú lesiklást a pályán. Mit lehet azonban tenni, amikor korán sötétedik és pont a pályafényekkel kell spórolni az energiaválság miatt? Az egyesület az árammegtakarítás érdekében hozott intézkedései között van többek között, a karácsonyi kivilágítás mellőzése, a sípálya fényeinek üzemeltetése csupán este 9 óráig. A pályafény teljes mellőzése, az edzések vagy az utánpótlás tréningjének törlése azonban nem jöhet szóba.

„Ha ezt tennénk, akkor sportolóink esélyei csökkennének a következő versenyeken, olyan nemzetek síelőivel szemben, akik ezeket nem lépték meg” – fogalmazott Karl Haider edző. „A szponzorok, az önkormányzatok és a síszövetség támogatják a sportolóinkat. Ők mind összefogtak az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt. Mit lehet tenni, ha ez sem lesz elég? Akkor az aktív sportolóknak és az utánpótlás-síelők szüleinek is be kell szállniuk a költségekbe” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Königsbrunnban bezárhat a jéghokistadion

Az energiaválság nem csupán a sípályákat sújtja, a jégpályák és hokiarénák is bizonyára feltették már azt a kérdést, hogyan tovább.

Az Augsburg melletti Königsbrunn jégkorongcsarnoka is bezárhat az év végére – jelezte a portál. Königsbrunnban évente 35 ezer ember csatolja fel a korcsolyát, ám az 1984-ben átadott helyszín egy „áramzabáló”, ahogy a szakemberek nevezik.

Az aréna 250 ezer euró veszteséggel számolt az elmúlt években, mely hiányt eddig az önkormányzat kompenzálta.

Az energiakrízis azonban megmutatta, hogy ez így nem mehet tovább, a felújítás pedig nem halogatható. „A villanyszámla rémisztő mód közel a háromszorosára nőtt, és ezzel a deficit is” – fogalmazott Franz Feigel polgármester.

Tim Bertele az EHC Königsbrunn jégkorongcsapat elnöke szerint „eljött az a pont, ahol megálljt kell parancsolni. Ez egy katasztrófa. Az arénát nemcsak a profi sportolók használják, hanem a lakosság is, a fiatalok itt rendeznek jégdiszkót, és jelenleg kétszázötven utánpótláshokist oktatunk itt, akik elvesztenék az edzés lehetőségét”.

Ha az év végével bezárna a csarnok, az pont kettévágná a szezont, és ez nagyon elkeseríti a königsbrunni sportklubokat. „Ha bezárna az arénánk, akkor sok gyermek, aki nálunk jéghokizik, átmenne más klubokba, és soha nem térne vissza hozzánk. Ha átvesznek egy másik csapatba, és jól érzem ott magam, akkor maradok, ez így megy a gyermekeknél” – fogalmazta meg aggodalmait Marcus Gerner, az EV Königsbrunn elnökhelyettese.

A portál továbbá kiemeli, annak is fennáll a veszélye, hogy az energiaválság miatt több bajor sportegyesület végleg lehúzhatja a rolót.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Ajánljuk még