logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Fehér Ház mindent megtesz, hogy Putyin és Biden még a folyosón sem futhassanak össze a G20-csúcson

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden és Vlagyimir Putyin a tervek szerint mindketten részt vesznek a jövő hónapban Indonéziában tartandó G20-as csúcstalálkozón, a Fehér Ház pedig minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a két vezető ne találkozzon majd egymással. Igaz, az amerikai elnök a múlt héten egy megjegyzésével arra utalt, hogy ha a helyzet úgy adódna, nem zárná ki teljesen egy találkozó lehetőségét. Biden az amerikai félidős választások másnapján utazik Ázsiába, majd visszatér Washingtonba, ahol unokája, Naomi esküvőjét tartja a Fehér Házban.

Van rá esély, hogy Biden és Putyin útjai valamikor keresztezik egymást a novemberi G20-csúcstalálkozón. Amerikai tisztviselők azonban kizárták a hivatalos találkozó lehetőségét, és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az amerikai elnök ne találkozzon orosz kollégájával, még akár a folyosón, vagy a vezetők csoportképének elkészítésekor sem – írja a Politico. 

Biden elnöksége alatt eddig csak egyszer találkozott egymással a két vezető: 2021 nyarán, egy Genfben tartott csúcstalálkozón. Mivel Oroszország ezt követően már szóba hozta Ukrajna lerohanását, a két államfő többször is beszélt egymással – utoljára februárban, néhány nappal a háború kitörése előtt.

A Bali-tenger partjainál tartott G20-csúcs az utóbbi évek legjobban várt multinacionális találkozója lesz, amelyet pont akkor rendeznek meg, amikor a háború próbára teszi Európát, és recesszió szélére sodorta a gazdaságokat.

A G7-el ellentétben, amely kizárólag gazdag nyugatbarát országokból áll, a G20-ak felhozatala már jóval színesebb, Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Törökország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság is beleszól a fő globális gazdasági kérdésekbe.

A találkozó logisztikai kihívások elé állítja a Fehér Házat

Miközben Biden azt tervezi, hogy elkerüli Putyint, a washingtoni és pekingi vezető tanácsadók között csendben megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy a G20-ak az elnök és a kínai Hszi Csin-ping közötti első személyes csúcstalálkozójának adjanak otthont. Normális esetben a világ két szuperhatalmának első vezetőinek találkozója lenne a legfontosabb hír, de Putyin könnyen ellophatja tőlük a nemzetközi rivaldafényt.

A Fehér Ház hetek óta belső megbeszéléseket folytat Putyin esetleges részvételéről: nem sok nézeteltérés van arról, hogy Biden nem találkozhat Putyinnal. A külpolitikai szakértők azonban már megosztottabbak a kérdést illetően.

James Stavridis admirális, a NATO korábbi európai főparancsnoka azt mondta, hogyha ő lenne az elnök tanácsadója, akkor arra biztatná, hogy igenis találkozzon vele.

„Vezesse fel azzal, hogy Griner szabadon bocsátását sürgeti, de használja ki a pillanatot arra is, hogy szembenézzen Putyinnal” – fogalmazott Stavridis.

Biden mindkét közvetlen elődje – Barack Obama és Donald Trump  – olyan külpolitikát alakított ki, amely magában foglalta a hagyományosan ellenséges vezetőkkel a közvetlen kapcsolatfelvételt, Biden viszont kevesebb szerepet vállalt ezen a téren.

Amellett, hogy korábban találkozott Putyinnal, közvetlenül beszélt Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceggel is, annak ellenére, hogy ígéretet tett arra, hogy a nemzetet páriává teszi.

E találkozók kevéssé bizonyultak sikeresnek. Szaúd-Arábia nemrég ellenállt az amerikai kéréseknek, hogy ne csökkentsék az olajkvótákat, és a Fehér Ház egyik tisztviselője szerint nagyon valószínűtlen, hogy Biden újra találkozik a trónörökössel, aki a tervek szerint szintén ott lesz Indonéziában.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok már a háború kezdete óta azt hangsúlyozta, hogy az oroszokkal a háború befejezéséről folytatott tárgyalásokba az ukránokat is be kell vonni. Bár diplomáciai körökben hetek óta arról pusmognak, hogy Zelenszkij ukrán elnök meglepetésszerű látogatást tehet Balin, amerikai tisztviselők erre kevély esélyt látnak, és úgy gondolják, inkább videón keresztül jelenhet majd meg.

Mindeközben Biden elnök egy múlt heti interjúban már kevésbé egyértelműen fogalmazott egy esetleges találkozó kapcsán Putyinnal.

„Nem nem áll szándékomban találkozni vele. De ha például odajönne hozzám a G20-ak találkozóján, és azt mondaná, hogy szeretnék beszélni Griner szabadon bocsátásáról, akkor találkoznék vele. A helyzettől függ” – mondta a CNN-nek.

A Fehér Ház azóta a nyilvánosság előtt cáfolt egy ilyen találkozót, de négyszemközt a tisztviselők elismerik, hogy amennyiben készen állna egy alku Griner, a kábítószer-birtoklás miatt kilenc évre egy orosz börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélt kosárlabdasztár vagy Paul Whelan, a kémkedés vádjával tizenhat évre elítélt volt tengerészgyalogos kiszabadításáról Biden potenciálisan tartana egy találkozót.

Hivatalos személyek hangsúlyozták, hogy erre csak a Moszkvával folytatott, hetekig tartó, színfalak mögötti tárgyalások után kerülne sor, biztosítva, hogy az alku lényegében készen álljon, mielőtt a vezetők egymással szemben ülnének Balin. Jelenleg nem terveznek ilyen megbeszéléseket, bár amerikai tisztviselők szerint a lehetőség mindig ott van.

Arról, hogy Putyin milyen fogadtatásban részesül Indonéziában, továbbra is folynak a találgatások.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a legtöbb nyugati államfő követni fogja Biden példáját, és elutasítja az orosz vezetőt, bár több európai vezető – például Emmanuel Macron francia elnök – többször is beszélt Putyinnal, hogy megpróbálja rávenni a háború befejezésére.

Biden az amerikai félidős választások másnapján utazik Ázsiába, amikor talán még nem is látja tisztán a kongresszusi erőviszonyokat. Első állomása a kontinensen a délkelet-ázsiai nemzetek csúcstalálkozója lesz a kambodzsai Phnompenben, mielőtt Indonéziába utazik. A világ számos vezetője ezután Bangkokba, a csendes-óceáni államok egy másik csúcstalálkozójára utazik tovább, de Biden visszatér Washingtonba, ahol unokája, Naomi esküvőjét tartja a Fehér Házban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon, 2021. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel)

Ajánljuk még