logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem tett le a gázársapka bevezetésének tervéről az Európai Bizottság

Kedden mutatták be azt a javaslatot, amelynek célja hivatalosan az energiaárak megfékezése. A tervezetet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette.

Más néven, de szerepel a javaslatban a gázársapka – tájékoztatott az M1 Híradójában kedd este Németi Noémi, a közmédia strasbourgi tudósítója.

„Ennek a lényege az, hogy egy bizonyos árlimiten felül az Európai Bizottság nem engedne az Európai Unió területére gázt szállítani. Ráadásul a Bizottság tervei szerint ez egy kereskedelmi döntésnek minősülne, tehát nem lenne szükség hozzá egyhangúságra a tagállamok részéről, pusztán egy többségi döntés kellene a bevezetéséhez” – mondta.

„Ursula von der Leyen a bevezetés után úgy fogalmazott, hogy ezzel a lépéssel kapcsolatban magabiztosan megy majd az uniós tagállami vezetők hétvégi csúcsára, mert – bár a gázársapka tekintetében nehezen indultak a tárgyalások – szerint, amikor ismertette a részleteket a tagállamokkal, akkor egyre többen álltak a javaslat mellé. Ugyanakkor ezt a javaslatot továbbra is nagy vita övezi. Az ellenzők között ott van például Németország, Hollandia és Magyarország is” – tette hozzá.

Az M1 tudósítója arról is beszámolt,

elemzők szerint a döntés következménye könnyen az lehet, hogy Oroszország felfüggeszti a gáz szállítását az unió felé, a lépés ugyanis felérne egy újabb szankcióval, egyfajta gázembargóval.

Az M1 kérdésére, miszerint az említett lehetséges következményt felmérte-e a bizottság, Ursula von der Leyen azt válaszolta, az Európai Uniónak nem ez alapján kell a döntéseit meghoznia.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még