logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hszi Csin-ping: A kínai hadseregnek globálisan vezető erővé kell válnia

| Szerző: hirado.hu
„Képesnek kell lennünk a katonai műveletek végrehajtására, a biztonságos környezet megteremtésére, az ellenségek elrettentésére és a konfliktusok ellenőrzésére, valamint a regionális háborúk megnyerésére” – a kínai elnök a 20. pártkongresszusra készített munkabeszámolójában a regionális háborúk megnyerésének szükségességét hangoztatta.

A Népi Felszabadító Hadseregnek (PLA) gyorsabban kell haladnia a kiképzéssel és új stratégiák kidolgozásával, hogy elérje célját, és világszínvonalú hadsereggé váljon – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök a 20. kommunista pártkongresszus megnyitóján. Hszi szerint a PLA szervezetének, személyi állományának és haditechnikai eszközeinek gyors modernizálása a párt abszolút vezetése alatt nemcsak Kína szuverenitásának, hanem biztonsági és gazdasági érdekeinek védelmében is kulcsfontosságú.

„Képesnek kell lennünk a katonai műveletek végrehajtására, a biztonságos környezet megteremtésére, az ellenségek elrettentésére és a konfliktusok ellenőrzésére, valamint a regionális háborúk megnyerésére”

– áll a közzétett jelentésben.

Kapcsolódó tartalom

A regionális háborúkra való összpontosítás fontos változás Hszi 2017-es, legutóbbi pártkongresszusi jelentésével és tavalyi, történelmi határozatával szemben is, amikor szintén azt mondta, hogy a PLA-nak az irányítása alatt háborúkat kell nyernie, de anélkül, hogy azok kiterjedését említette volna. A most közzétett munkabeszámoló úgy mutatja be a kínai hadsereget, mint amely stratégiai támogatást nyújt a párt ideológiai céljának, a kínai nemzet megfiatalításának, és Tajvannak a kínai szárazfölddel történő újraegyesítésének végrehajtásához. A kínai elnök ugyanakkor a pártkongresszuson elmondott beszédében már nem említette a regionális háborúkat. Elmondta,

Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy Tajvant békés eszközökkel visszahozza a közösségbe, de nem mond le arról, hogy szükség esetén erőt alkalmazzon.

Li Nan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Kelet-ázsiai Intézetének vezető kutatója a South China Morning Postnak elmondta, hogy

a regionális háború kifejezés újbóli használata azt jelezheti, hogy a kínai hadsereg a kisebb léptékű hadviselésre összpontosít.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette azt is, hogy a jelentés a harc és az elrettentés előtt a biztonság előmozdítását említette, ami azt is jelzi, hogy

a PLA csak akkor folyamodik háborúhoz, ha Pekingnek nem sikerül megteremtenie az általa biztonságosnak ítélt helyzetet és megfelelő elrettentést.

A kínai elnök azt is megjegyezte, hogy a hadseregnek jobban kell összpontosítani az újfajta harcképességekre, valamint egy erőteljes stratégiai elrettentő rendszer kialakítására – utalva ezzel az űrhadviselésre és a nukleráris elrettentésre.

Hszi végül azt a feladatot adta a PLA-nak, hogy a Kínai Népköztársaság megalapításának századik évfordulójához közeledve – 2049 – globálisan is vezető harci erővé váljon.

Kapcsolódó tartalom

Habár a kínai hadsereg az utóbbi években óriási fejlődésen esett átt, az orosz–ukrán háború tapasztalatai aggodalommal tölthetik el a kínai vezetőket, hiszen a modernizálás ellenére a kínai hadsereg alapjai továbbra is a szovjet-orosz technikára, illetve doktrinára támaszkodik. Utóbbi alól egyre inkább kivétel a haditengerészet, amelyik igyekszik felvenni a versenyt az Egyesült Államok haditengerészetével, amelynek legjobb példája a repülőgép-hordozó építési program. Ezzel kapcsolatban a legújabb hírek szerint nemsokára Kína már képes lesz nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók építésére is.

Kapcsolódó hírek

Hszi Csin-ping nyitotta meg a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusát
Peking békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, és ennek érdekében a katonai erő alkalmazását sem zárja ki – erről is beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár a Kínai Kommunista Párt kongresszusának megnyitóján. Az egyhetes rendezvényen a politikust valószínűleg harmadjára is megválasztják az országot irányító párt főtitkárává.
Külföld
A német vállalatok kitartanak Kína mellett
Kína Németország legnagyobb és egyik legmegbízhatóbb üzleti partnere, ennek ellenére több politikus és a fősodrú média is azt szorgalmazza, hogy a német vállalatok „váljanak le” a kínai piacról. A német cégek a hírek szerint azonban nem engednek a politikai motivációjú nyomásnak, és bővítik kínai befektetéseiket.
Külföld

Ajánljuk még