logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feszült az európai politika az EU-csúcs előtt

| Szerző: hirado.hu
Nem csitul az energiaválság kavarta vihar Európában. A Bloomberg megszellőztette a gázársapkára vonatkozó legújabb javaslatot, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan ma ismertet.

A Világgazdaság beszámolója szerint nincs meglepetés a földgázügyre vonatkozó javaslatban, amelyet a Bloomberg szellőztetett meg kedden. Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken tárgyalják meg újabb fordulóban, miképp kívánják kezelni az európai energiaválságot. A Reuters szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – aki körül, úgy adódott, épp most dagad fel a közös uniós vakcinabeszerzés körüli botrány – délután fél négy körül ismerteti a javaslatot. Kedden ülésezik a csúcsot előkészítő európai tanácsi testület, és az energiaügyek mellett napirenden van az uniós pénzek késleltetését eredményező lengyel jogállamisági ügy, melyről könnyen lehet, hogy Brüsszel újabb dörgedelmet fogalmaz meg, miközben Budapest irányába legújabban engedékenyebb hangok érkeznek.

Eközben a Politico jelentése szerint az európai parlamenti képviselők egy csoportja – a központjában a jogállamisági hadjáratban is élharcos Guy Verhofstadt fémjelezte liberális Újítsuk meg Európát-frakció – levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben közös európai hitelfelvételt javasolt az energiaárakkal küszködő vállalkozások és háztartások megsegítésére, közös uniós energiavásárlási platformot és új zöldenergia-befektetéseket egy létrehozandó Európai Kohéziós Alapból.

Többek között a hitelfelvételről is beszélt a Kossuth Rádióban Kiszelly Zoltán politológus is, aki szerint

Brüsszel újabb hitelcsomagok felvételére készül, és míg az unió által korábban felvett hitelért minden tagország a részesedésével arányosan felelt, az újabb tervezett hiteleknél – amelyeket az orosz energiáról való leválásra, a rezsicsökkentés finanszírozására, az európai hadsereg felépítésére és Ukrajna újjáépítésére akarnak felvenni – azt szeretné Brüsszel elérni, hogy minden tagország egyetemlegesen legyen felelős, tehát nemcsak a saját pénzéért, hanem a többi országéért is.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Tanács előtti javaslat, amelyre a Bloomberg hivatkozik, nem ilyen erőteljesen központosító lépéssorozatot céloz meg, de tartalmazza, hogy az unió közösen tárgyaljon a globális földgázeladókkal, miközben egy nehezen átlátható és az északi gázvezetékek elleni merényleteket is magában foglaló folyamat következtében visszaszorulóban vannak az Ukrajna megszállása miatt nyugati büntetőintézkedések alá került Oroszország szállításai.

A keleti uniós tagállamok jobban rászorulnak az orosz gázra, mint mások, bár a keleti szállítások elmaradása a német gazdaságot is nehéz próba elé állíthatja a következő télen és években, és – írja a Bloomberg – az uniós gazdaság egészét is a recesszió fenyegeti az energiaválság miatt.

A javaslat egy másik eleme, hogy a bizottság felhatalmazást kér a tagállamoktól arra, hogy utolsó mentsvárként árkorlátokat állapíthasson meg a következő három hónapban az Európában irányadónak tekintett holland TTF-földgázkereskedésben. Közben az unió saját LNG- (cseppfolyós földgáz) indexének a kidolgozásán fáradozik – március végére szeretnének végezni a Reuters szerint –, amellyel a szándék szerint a későbbiekben megfékeznék az áringadozást. Január 31-re bevezetnének egy ideiglenes mechanizmust, amellyel a napon belüli határidős áram- és földgázár-ingadozást gátolnák, a likvidebb közeli határidőkre koncentrálva.

Azonnali gázársapka bevezetése nincs a javaslatban, hiszen ezt több tagállam – köztük Magyarország – ellenezte, mivel azzal a kockázattal járna, hogy Moszkva teljesen elzárná a gázcsapokat.

A TTF-piacon egyébként folytatódott a földgázárak csökkenése, és 120 euró környékén messze került az augusztus végi 350 euróhoz közeli rekordtól, de így is körülbelül ötszöröse az elmúlt évek jellemző szintjeinek, és az elmúlt egy évben – amelyben benne van a februárban indult orosz–ukrán háború – irgalmatlan ingadozást mutatott be.

Jelenleg azért csökken az ár – nem az európai politikai alkudozás következtében –, mert viszonylag kedvező hosszú távú időjárási előrejelzéseket tettek közzé a télre, és Kína nem enged a zéró-Covid-politikából, ami továbbra is visszafoghatja az ázsiai óriás gazdasági aktivitását és földgázfogyasztását, lehetőséget teremtve, hogy a kínaiak folytassák az óriási profitot hajtó LNG-szállításaikat az amerikai terminálokból egyenesen Európába.

Az európaiaknak az amerikaiak is adnak el a korábbi évekhez képest méregdrágán LNG-t. Jelenleg többtucatnyi LNG-t szállító hajó várakozik európai kikötőkben kirakodásra várva. A probléma, hogy nincs elég kapacitás az LNG gázneművé visszaalakítására.

Ajánljuk még