logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hadgyakorlatot kezdett az iráni Forradalmi Gárda Azerbajdzsán és Örményország közelében

Többnapos hadgyakorlatot indított hétfőn az iráni Forradalmi Gárda a síita állam északnyugati, Azerbajdzsán és Örményország melletti térségében.

Az IRNA iráni állami hírügynökség tájékoztatása szerint a műveletben – amely egyúttal Irán ellenségeinek szánt üzenet – a gárda szárazföldi harckészültségét tesztelik, és határvédelmi feladatokat is gyakorolnak majd.

A műveletben ejtőernyősök és helikopterek mellett önmegsemmisítő drónokat is bevetnek, és gyakorolják az átkelést a mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal határos Arasz folyón mobilhidak segítéségével –közölte a gárdához közel álló, félhivatalos Taszním iráni hírügynökség.

Szeptemberben ismét harcok robbantak ki Örményország és Azerbajdzsán között. Az összetűzésekben, amelyek a 2020-ban kitört hathetes háború óta a legvéresebbek voltak a két egykori szovjet tagköztársaság között, mintegy kétszáz katona vesztette életét. Örményország szerint Azerbajdzsán megtámadta a területét, és – nem a vitatott hegyi-karabahi térség részét képező – településeket foglalt el Örményország határain belül. Azerbajdzsán azt állította, hogy az örmény fél provokációira válaszolt.

Irán jó viszonyt ápol Örményországgal, Azerbajdzsánnal kapcsolatban viszont nehezményezi, hogy Baku együttműködik a nyugati országokkal és Izraellel, amelyet Teherán nem ismer el államként, és azzal vádol, hogy részben ő szervezi az Iránban több hete zajló tömegtüntetéseket.

Ajánljuk még