logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világ az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépett – hangsúlyozta Jeffrey Sachs amerikai közgazdász

| Szerző: hirado.hu
Jeffrey Sachs neves amerikai közgazdász értékelése szerint az Oroszország elleni szankciókat csak a nyugati országok támogatják, míg a világ nagy része az USA és Oroszország közti konfliktusként tekint a háborúra, a világ az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépett, az energiaellátás zavarának következtében Európának súlyos gazdasági válsággal kell megküzdenie és hiperinfláció van.

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, a Columbia Egyetem professzora a Bloombergnek adott interjút, amelyben az amerikai média háborúpárti narratíváját illette kritikával – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Hozzátette: a közgazdász példaként említette, hogy nemrég őt magát is támadás érte a média – nevezetesen a The Atlantic című amerikai lap – részéről pusztán azért, mert a béke mielőbbi helyreállítását sürgette.

Sachs hangsúlyozta, hogy az ENSZ-ben valójában csak a nyugati nemzetek szavaznak a szankciók és az egyéb, Oroszország ellen irányuló intézkedések mellett, miközben a világ többsége csendben és aggódva figyeli az Ukrajnában zajló eseményeket, és a háborúra az USA és Oroszország közti konfliktusként tekint – emelte ki Orbán Balázs.

Az elismert közgazdász szerint a világ az elmúlt évtizedek leginstabilabb geopolitikai korszakába lépett, az energiaellátás zavarának következtében Európának súlyos gazdasági válsággal kell megküzdenie, az infláció negyven éve nem látott szintre rúgott – „hiperinfláció” van –, ráadásul az elmúlt hatvan év egyik legkiélezettebb katonai konfliktusával nézünk szembe.

Sachs kitért arra is, hogy az Északi Áramlat elleni támadás amerikai akció lehetett, ezt bizonyítják szerinte Biden elnök korábbi szavai – „így vagy úgy, de véget vetünk az Északi Áramlatnak” –, illetve, hogy azok az amerikai katonai helikopterek, amelyek általában Gdanskban állomásoznak, ott köröztek azon a területen a radarok szerint.

„Tudom, hogy ez ellentétes a mi narratívánkkal, és Nyugaton nem szabad ilyeneket mondani, de tény, hogy az emberek akikkel beszélek világszerte, azt gondolják, hogy az USA tette. Még a riportereink is azt mondják, hogy természetesen az USA tette, ez mégsem jelenik meg a médiában” – fogalmazott az amerikai közgazdász.

Ajánljuk még