logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Teljes városok bénulhatnak meg a fagyban Európában a Gazprom vezérigazgatója szerint 

| Szerző: hirado.hu
Noha Európa földgáztárolóit már majdnem feltöltötték a télre, a Gazprom vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az európai háztartások „megfagyhatnak” egy esetleges hidegbetörés esetén –  írta meg a Bloomberg.

„Meglehet, hogy enyhe lesz a tél, de ha egyetlen hétre vagy akár öt napra is beköszönt az extrém hideg, egész városok és földterületek fagyhatnak be” – mondta a Bloomberg jelentése szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója az orosz energiahéten, Moszkvában.

Miller szerint a téli kereslet csúcsidőszakaiban Európában napi 800 millió köbméter földgáz, a teljes fogyasztás mintegy egyharmada hiányozhat.

A médium ugyagyanakkor hozzáteszi, hogy az adatok ismeretlen elemzők által készített jelentésből származnak.

A Bloomberg közlése szerint az Európába irányuló földgázszállítás ezen a héten eddig akadálymentesen, bár az elmúlt évhez képest csökkentett szinten zajlik. Az Ukrajnán keresztül történő energiaexport az egyik utolsó megmaradt orosz szállítási útvonal Nyugat-Európába az Északi Áramlat vezeték ellen elkövetett támadásokat követően. Annak ellenére, hogy a gázszállítások csökkentek, és számos európai gazdaságot a recesszió szélére sodortak, a készletek a kontinensen közel 91 százalékban telítettek – fűzi hozzá a jelentés.

Jó hír, hogy az uniós készletek szintje az évnek ebben az időszakában meghaladja a tízéves átlag 71 százalékát. Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) új adatai azonban azt mutatják, hogy a Nyugat-Európa fölött elhelyezkedő magasnyomású légköri rendszer hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hozhat, ami visszavetheti a megújuló energia termelését.

A beszámoló szerint a Gazprom-főnök rámutatott arra is, hogy az Európai Unió gázkészletei márciusban már öt százalékra apadhatnak.

Európa nyilván túléli ezt a telet, de mi történik majd 2023 és 2024 telének beálltáig, azelőtt, hogy elkezdenék újratölteni a tárolókat? Akkor válik világossá, hogy az energiaválság nem csupán egy rövid időszakra szól

– hangsúlyozta Miller.

Kiemelt kép: MTI/AP/Michael Probst

Ajánljuk még