logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német vállalatok kitartanak Kína mellett

| Szerző: hirado.hu
Kína Németország legnagyobb és egyik legmegbízhatóbb üzleti partnere, ennek ellenére több politikus és a fősodrú média is azt szorgalmazza, hogy a német vállalatok „váljanak le” a kínai piacról. A német cégek a hírek szerint azonban nem engednek a politikai motivációjú nyomásnak, és bővítik kínai befektetéseiket.

 

Habár egyes német politikusok és médiumok egyre magabiztosabban állnak ki a német ipar Kínától való „leválasztása” mellett, a német vállalatok fokozzák beruházásaikat az óriási kínai piacon.

A legújabb példa erre a Kreditanstalt für Wiederaufbau német állami tulajdonú befektetési és fejlesztési bank, amely 69,52 millió eurót fog kölcsönadni egy vasúti projekthez, amely az észak-kínai Tianjin várost és a pekingi Daxing nemzetközi repülőteret köti össze. A hitel futamideje 15 év, beleértve egy 5 éves türelmi időt is közölte a kínai pénzügyminisztérium (MOF) vasárnap. A projekt teljes értéke 11,65 milliárd jüan (1,64 milliárd dollár) – közölte a MOF.

Kapcsolódó tartalom

A Global Timesnak Csen Csia nemzetközi stratégiával foglalkozó független kutató elmondta,

Németország nagy jelentőséget tulajdonít a kínai infrastrukturális projekteknek, hiszen azok köztudottan stabil, hosszú távú hozamokat biztosítanak.

A BASF például szeptember 6-án avatta fel a dél-kínai Guangdong tartományban található Zhanjiang Verbund telephelyének első üzemét. A projekt a vállalat eddigi legnagyobb beruházása lesz, a BASF szerint 2030-ig 10 milliárd eurós beruházást ígértek – írta a Global Times.

A BASF mellett a német autóipari HELLA júliusban jelentette be, hogy bővíti kapacitását Kínában, és új világítástechnikai üzemet nyit a kelet-kínai Csiangszu tartományban, Csangcsouban. A Robert Bosch Venture Capital GmbH, a Bosch-csoport leányvállalata júniusban pedig bejelentette, hogy 250 millió eurós új alapot hoz létre a Kínában működő startup vállalkozások számára, különösen a villamosítás és automatizálás, az intelligens gyártás, a mesterséges intelligencia és a félvezetők területén és értékláncaiban.

Kapcsolódó tartalom

Azok a hangok, amelyek a német kormányt a Kínától való úgynevezett „leválasztás” elindítására ösztönzik, mindig is léteztek, miután a Kína–USA kapcsolatok néhány évvel ezelőtt hűvösebbé váltak. A hivatalos adatok azonban azt mutatták, hogy

Kína és Németország, illetve az EU közötti együttműködés nem csökkent. A németek világosan megértik, hogy Kína a legmegbízhatóbb üzleti partnerük.

Kína kitart a nyitás elmélyítése és az inkluzív fejlődés mellett az amerikai kormány vakmerő kereskedelmi és technológiai megszorításával szemben, ami erősíti a globális befektetők bizalmát a kínai piac iránt írta a Global Times egy kínai veterán gazdasági megfigyelőre hivatkozva.

Kína Németország legnagyobb kereskedelmi partnere. Ez azt jelenti, hogy ha Németország valóban a kínai gazdaságtól való elszakadás mellett dönt, akkor jelentősen megnő annak az esélye, hogy Németország fájdalmas gazdasági recesszióba csúszik – mondták elemzők. A Német Gazdaságkutató Intézet adatai szerint a német vállalatok közvetlen kínai befektetései 2022 első felében rekordot döntöttek.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/FILIP SINGER)

Kapcsolódó hírek

48 perc – A pénznek nincs szaga: a földgáz és az olaj megtalálja a piacokat
Az újabb uniós szankciók és az olajhoz kapcsolódó geopolitikai játszmák is szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor első felében, melynek vendégei Tóth Máté energiajogász és Hortay Olivér energetikai szakértő, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak.
Belföld
Európai Unió: menetelés az anarchiába
Még szeptember közepén történt, hogy a közösségi médiumokat svájci plakát fotója járta be: rajta fiatal nő, telefonnal a kezében. A szöveg: „a szomszédja 19 foknál melegebbre fűti fel a lakását? Kérem, informáljon bennünket róla!”. A svájci kormány kisvártatva ugyan bejelentette, hogy a poszter hamis, de a büntetés, amelyet a svájci állampolgároknak meg kell fizetniük, ha 19 foknál melegebbre fűtik a lakásukat, nagyon is valós – írta Járai Judit külpolitikai újságíró az <strong><a href="https://ujvilagblog.hu/europai_unio_meneteles_az_anarchiaba.html">Új Világ blogon</a>.</strong>
Blog
Bővül a jüan a szerepe a nemzetközi pénzpiacokon
A legmagasabb arányt érte el 2016 óta a globális devizatartalékban a jüan, ugyanakkor jelenleg még megkérdőjelezhetetlen az amerikai dollár vezető szerepe. A jüan jelenleg az ötödik helyet foglalja el a tartalékvaluták sorában, a dollár, az euró, a jen és a brit font után.
Külgazdaság

Ajánljuk még