Aktuális

Korrupció Brüsszelben: Házi őrizetbe helyezték Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csaknem száz migránst fogtak el a görög határon

Kilencvenkét ruhátlan illegális bevándorlót fogtak el Görögország északkeleti felében, az Évrosz határfolyó mentén – közölték szombaton a görög hatóságok.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter szombaton egy felvételt is közzétett az esetről, amin a teljesen pucér férfiakat lehetett látni. A tárcavezető Törökországot hibáztatta a történtekért, az ilyen bánásmódot pedig a civilizáció szégyenének nevezte. Hozzátette, hogy az eset kivizsgálását várják Ankarától.

A görög polgári védelmi minisztérium szerint a migránsokat Törökországból hajtották át a határon még pénteken. Úgy tudni, az incidens idején az EU határvédelmi szervezetének, a Frontexnek a munkatársai is a helyszínen voltak. A Frontex egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A polgári védelmi tárca szerint a menedékkérőknél nem volt semmiféle csomag. A migránsok azt állították, hogy a török hatóságok járművein szállították őket a határfolyóhoz, ahol gumicsónakokba ültették őket, hogy átkeljenek Görögországba.

A görög rendőrség szerint egyeseken sérülések nyomai voltak láthatók. Hozzátette: az embereket ellátták és ruhát adtak rájuk.

Az idén jelentősen megnőtt a határsértők száma, Athén ezért augusztusban úgy döntött, hogy Törökországgal közös északkeleti szárazföldi határát szinte teljesen lezárja. A már álló, mintegy 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére.

Az athéni kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a görög-török szárazföldi határszakaszon.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még