logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Paradicsomlevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában. A Napraforgók című alkotást a galéria esti tájékoztatása szerint üveg védte, így nem sérült meg és ismét látogatható.

Az alkotásra a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv paradicsomlevest zúdított, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy „Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”.

Az immár üres konzervdobozt felmutatva a 21 éves aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni.

A két aktivistát a Scotland Yard péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás címén.

A Just Stop Oil két hete tart folyamatos demonstrációkat Londonban az ellen tiltakozva, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

A csoport két aktivistája által leöntött, 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – Napraforgók becsült eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint).

A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat egy időre lezárta.

A Nemzeti Galéria azonban péntek este közleményben tudatta, hogy jóllehet a festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt, megfelelő tisztítás után a kép visszakerült helyére, a 43-as kiállítóterembe, és ismét látogatható.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható intézményt évente átlagosan több mint négymillióan keresik fel.

Ajánljuk még