logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A britek is elkezdtek spórolni, hogy kifizethessék a téli rezsiszámlákat

| Szerző: hirado.hu
A brit gazdaság felett egyre inkább gyülekeznek a viharfelhők, ez az idei karácsonyi szezonra is rányomhatja a bélyegét.

 

Nagy-Britanniában egyre többen vásárolnak elektromosan fűthető takarókat, valamint gyertyákat és energiatakarékos sütőket, mivel a megugró gázszámlák és a rekordszintű élelmiszerár-infláció miatt emberek milliói kénytelenek felkészülni az előttük álló kemény télre.

A British Retail Consortium, az Egyesült Királyságban működő kiskereskedelmi vállalkozások kereskedelmi szövetsége és a KPMG Retail Sales Monitor piaci tanácsadó által közzétett piackutatás szerint

az élelmiszerár-infláció szeptemberben újabb rekordot döntött, elérte a 13,9 százalékot, ami tovább mélyítette a megélhetési válságot, miközben az emberek olyan tételekbe fektetnek be, amelyekkel pénzt takaríthatnak meg.

A Reuters azt írja, a romló fogyasztói kilátásokra készülő gazdasági vihar miatt a fogyasztók visszafogják a felesleges kiadásaikat, ami ismét veszélyezteti a vendéglátó- és szabadidős vállalkozások életképességét, miután éppen hogy ki tudtak lábalni a világjárvány okozta válságból.

Kapcsolódó tartalom

A fogyasztói kilátások romlása abból fakadt, hogy a Bank of England ismét kénytelen volt beavatkozni az államkötvénypiacon a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében, valamint a munkaerőpiac zsugorodása miatt, ami potenciálisan növelte az inflációs nyomást. Szakértők szerint a következő időszak valószínűleg továbbra is kihívásokkal teli lesz számos ágazat számára, mivel a fogyasztók az alapvető kiadásokra összpontosítanak, a vállalkozásoknak pedig továbbra is meg kell küzdenünk a magas inflációval.

Nagy-Britanniában

tíz emberből kilenc azt mondta, hogy aggódik a háztartási energiaszámlák miatt.

A paplanok és elektromos takarók iránti kereslet 8 százalékkal volt magasabb ebben a hónapban, a gyertyák eladása pedig 9 százalékkal nőtt, ami megfelel a John Lewis áruházlánc által azonosított trendnek, amely szerint a britek több termoalsóneműt, kesztyűt és köntöst vásárolnak, hogy otthon melegen tartsák magukat anélkül, hogy felkapcsolnák a termosztátot.

Kapcsolódó hírek

Kormányszóvivő: Az unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági gáz
Az Európai Unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz, a hazai gáztárolók töltöttsége pedig jóval meghaladja az uniós átlagot – többek között erről beszélt a kormányszóvivő a közösségi oldalára szerdán feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában, amelyben állampolgárok által feltett kérdésekre válaszolt.
Belföld
Szijjártó: Brüsszel tartsa tiszteletben a tagállamok energiaellátásának biztonságát
A külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek kétnapos prágai informális tanácskozása előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy semmilyen javaslatot nem fog támogatni, amely veszélybe sodorná hazánk és a kontinens energiaellátásának biztonságát. Az uniós gázársapka kapcsán emlékeztetett, hogy az orosz fél egyértelműen kijelentette, hogy csökkenti a szállításokat annak bevezetése esetén, így ezt nem tudjuk támogatni.
Külföld

Ajánljuk még