logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek a munkácsi turulszobor eltávolítása miatt

Nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi turulszobor eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség.

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított turulszobrot – áll a szervezet közleményében. A döntést azért is furcsának tartja a szövetség, mert a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében – emlékeztet a KMKSZ nyilatkozata.

Kapcsolódó tartalom

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában rámutat, hogy a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi, hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását. A szövetség határozott tiltakozását fejezi ki a döntéssel kapcsolatban, és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottságának tagjait.

A közösségi oldalakon fotókkal alátámasztva többen is jelezték, hogy csütörtökön a szobrot már el is távolították a munkácsi vár bástyájáról, ahová a tervek szerint az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kerül majd.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még