Katasztrófa

Törökországból jelentjük: Négy hónapos csecsemőt mentett meg a magyar mentőcsapat

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harmadik hete alig van benzin: egyre súlyosabb gondot okoznak a sztrájkok Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
Az üzemanyag-ellátás már harmadik hete akadozik Franciaországban a fizetésemelést követelő olajipari dolgozók sztrájkja. Többször erőszakos jelenetek játszódtak le az autósok között, akik órákig várakoznak a benzinkutaknál. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, már zajlanak a tárgyalások, és remélhetőleg a jövő héten helyreáll az ellátás – számolt be az M1 Híradója.

Szó szerint egymást érik az autók a benzinkutak előtt Franciaországban. A sofőrök egyre ingerültebbek, mivel gyakran órákig kell várniuk a tankolásra az akadozó üzemanyag-ellátás miatt. A feszültség több esetben tettlegességig is fajult.

Franciaországban a töltőállomások mintegy harmadánál ellátási zavarok vannak, miután az olajipari dolgozók három héttel ezelőtt sztrájkba léptek, magasabb béreket követelve. Ám azóta elfogyott az autósok türelme, és egyre több az erőszak a benzinkutaknál.

Olykor még a biztonsági őröknek sem sikerül csillapítaniuk a kedélyeket. „Megpróbáljuk elkerülni a problémákat, mert ha mi dühösek vagyunk, akkor az autósok még inkább azok lesznek, abból pedig káosz lesz” – mondta egyikük.

Az olajraktárak és olajfinomítók munkavállalóinak sztrájkja miatt 60 százalékkal kevesebb üzemanyagot szállítanak a töltőállomásokra.

Ráadásul a héten más energiapari vállatok, köztük az EDF francia atomenergetikai cég dolgozói is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A szrtájkok késleltetik a karbantartás befejezését, így a reaktorokat sem lehet még a tél előtt üzembe helyezni az  európai energiaválság ellenére.

A francia kormányfő, Élisabeth Borne a sztrájkok befejezésére szólította fel a szakszervezeteket. A pénzügyi tárca vezetője pedig arra kérte az energiacégeket, hogy hallgassák meg a dolgozók követeléseit.

Természetesen emelni kell a fizetéseket, ez már meg is kezdődött. A francia Total vállalat jelentős nyereséget termel, és méltányosnak kell lennie” – mondta Bruno Le Maire pénzügyminiszter.

Emmanuel Macron francia elnök pedig jelezte, hogy az olajipari vállalatnál hamarosan megállapodás születhet. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a következő hét folyamán helyreállhat az üzemanyag-ellátás Franciaországban.

Ajánljuk még