logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Brüsszel tartsa tiszteletben a tagállamok energiaellátásának biztonságát

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek kétnapos prágai informális tanácskozása előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy semmilyen javaslatot nem fog támogatni, amely veszélybe sodorná hazánk és a kontinens energiaellátásának biztonságát. Az uniós gázársapka kapcsán emlékeztetett, hogy az orosz fél egyértelműen kijelentette, hogy csökkenti a szállításokat annak bevezetése esetén, így ezt nem tudjuk támogatni.

Szijjártó Péter az ülés kezdete előtt újságírói kérdésekre is felelt. A külügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy Európa olyan mértékű energiaválsággal néz szembe, amileyt még soha nem tapasztaltunk.

Az uniós intézményekre utalva kifejtette:

„Mi azt szeretnénk, ha minden javaslat, amellyel a bizottság esetleg előáll, tiszteletben tartaná valamennyi tagállam energiaellátásának biztonságát.

Ezért elvárjuk, hogy a bizottság ne tegyen olyan javaslatot és elvárjuk, hogy a Tanács ne fogadjon el olyan javaslatot, amely bármelyik tagállam energiaellátásának biztonságát veszélyeztetné.”

A külügyminiszter leszögezte, hogy minden olyan javaslatot támogat, amelyek javítják az ellátásbiztonságot a kontinensen, de nem támogat semmit, ami ezt veszélyeztethetné.

„Számunkra tehát az a fontos, hogy ne legyenek olyan javaslatok, amelyek csökkentenék a földgáz, vagy bármely más energiaforrás mennyiségét, mely a kontinens számára rendelkezésre áll” – fogalmazott.

Az uniós gázársapkára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy az oroszok világosság tették, hogy gázársapka bevezetése esetén csökkenteni fogják a gázszállításokat, ez pedig veszélyeztetné az ellátásbiztonságot, így ezt nem támogatjuk.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek informális tanácskozására Prágában a kétnapos ülés második napján. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még