logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Osztrák kancellár: Egyre több tagország elégedetlen az EU migrációs politikájával

Elvárom, hogy az Európai Bizottság mozgásba lendüljön, mert egyre több tagország elégedetlen a migrációs politikával – idézte Karl Nehammer osztrák kancellárt a Die Welt című mértékadó német lap kedden.

A liberális-konzervatív német újságnak adott interjújában a kancellár sérelmezte, hogy az uniós végrehajtó szerv „a nyilatkozatok védelmezőjeként nem foglalkozik az uniós törvények állandó megsértésével”.

„Az olyan szárazföldi országokba, mint amilyen Ausztria is, nagyon sok illegális bevándorló érkezik, akik előtte már több uniós országon és biztonságos harmadik országon is átutaztak anélkül, hogy megállították volna őket”

– hangoztatta Nehammer.

A kancellár kifejtette: idén augusztus végéig összesen 57 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet a mintegy 9 millió lelket számláló országban, ami 195 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest. Ebben nincs benne az a 85 ezer ember, akik Ukrajnából menekültek el, és akiknek „védelmet nyújtunk és akikről gondoskodunk. Ezzel elértük a felső határt Ausztriában” – magyarázta Nehammer.

Kapcsolódó tartalom

A néppárti politikus szerint a bizottság az elmúlt években figyelmen kívül hagyta az EU „foghíjas külső határait”, de nem bújhat ki a felelősség alól a Frontex, az uniós határvédelmi ügynökség sem, amelynek „végre hatékonyan kellene védenie az EU külső határait, védőfalat képezve a tagállamok számára az embercsempészet ellen is” – vélekedett Nehammer.

Mint elmondta, a bizottságnak ezen kívül biztosítania kellene, hogy az anyaországok visszavegyék az elvándoroltakat, erre pedig megfelelően ösztönöznie kellene az érintett államokat.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője kedden Brüsszelben leszögezte: tisztában vannak a felmerülő kihívásokkal és azzal, hogy Ausztriában jelentősen nőtt a menekültek és az illegális bevándorlók száma. Az ügyet az EU-tagországok belügyminisztereinek pénteki tanácskozásán is napirendre tűzték. A szóvivő emellett közölte: Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország miniszerei külön konzultálni fognak a migráció kérdéséről.

Margaritisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök Gerhard Karner osztrák belügyminiszterrel tartott hétfői találkozója után Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott:

„Egyetlen állam sem tudja egyedül kezelni a migrációt”, és Európának „egy csapatként kellene összedolgoznia”.

Mindeközben a német kormány kedden bejelentette: decembertől megerősíti a határvédelmet Ausztriával közös határszakaszán, hogy csökkentsék a Németországba belépő bevándorlók számát.

Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszter emellett közölte: 4000 újonnan érkezett menekült számára tesznek elérhetővé állami lakásokat, miután a német tartományok helyi hatóságai a szövetségi kormány segítségét kérték a több mint egymillió, Ukrajnából érkezett menekült, valamint a Balkánról és a Közel-Keletről érkezett migráns és menedékkérő elszállásolására.

Városi képviselők arról számoltak be, hogy Lipcsében, egyéb szállás híján „sátornegyedek” alakultak ki, Drezdában pedig egy konferenciatermet alakítottak át a menekültek elszállásolása céljából.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: ausztriai belépésre váró bevándorlók Szlovénia és Ausztria határán, az osztrák oldalon lévő Spielfeldnél, 2015. október 27-én. (MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Kapcsolódó hírek

Tovább nő itthon a migrációs nyomás – csaknem 4600 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek hétvégén a hatóságok
Tovább nő a migrációs nyomás itthon. Csaknem 4600 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak a hétvégén. Az utánpótlás pedig folyamatos. Szerbiában ezrek várakoznak, hogy az embercsempészek segítségével megpróbáljanak Magyarországra jutni. A helyiek tartanak tőlük, mert egyre agresszívabbak – számolt be róla az M1 Híradó.
Belföld
Bakondi: a határhelyzet minden korábbihoz képest veszélyesebb
A határhelyzet minden korábbihoz képest bonyolultabb és veszélyesebb, a biztonság garantálása rendkívüli kormányzati és társadalmi erőfeszítést igényel – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
Belföld

Ajánljuk még