logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Spanyolország a gázfogyasztás mérséklését szolgáló intézkedéscsomagot fogadott el

A spanyol kormány a gázfogyasztás 13,5 százalékos mérséklését szolgáló intézkedéscsomagot fogadott el kedden a 2022 augusztusától 2023 márciusáig terjedő időszakra.

A „Nagyobb energiabiztonságot szolgáló terv” egyebek között a háztartások és vállalkozások adótámogatását, a megújuló energiaforrások fejlesztését, valamint az ipari kapacitás erősítését tartalmazza a madridi vezetés közlése szerint.

Bár az összességében 73 intézkedésből álló csomagot részleteiben még nem ismertették, Teresa Ribera környezettudatos átmenetért felelős miniszter beszámolója szerint a döntés mindenekelőtt a „többi európai polgárral való szolidaritásból született”.

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország a téli időszakra nézve más helyzetben van, „mint azok az európai országok, amelyek történelmileg erősebben függenek az orosz földgáztól”.

Leszögezte:

„kizárt, hogy hosszabb földgáz- és áramszünetek legyenek télen Spanyolországban, más uniós országokban azonban nem ez a helyzet.”

A takarékossági programmal Madrid azokat a brüsszeli elvárásokat kívánja teljesíteni, amelyek szerint az uniós tagországoknak a télen 15 százalékkal csökkenteniük kell gázfogyasztásukat. Jelenleg ennek a célkitűzésnek a vállalása önkéntes.

Spanyolország a kormány adatai szerint tavaly szeptember óta 35 millió eurót (15 milliárd forintot) fordított a lakosság tehermentesítésére, valamint az energiatakarékossági programokra.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében Spanyolországban augusztus 9-től a közintézmények, a bevásárlóközpontok, mozik, munkahelyek, szállodák, pályaudvarok és repülőterek legfeljebb 27 Celsius fokra hűthetik le az épületeket, míg a tél folyamán legfeljebb 19 Celsius fokra fűthetik fel őket.

Az automata ajtókkal rendelkező üzleteknek és vállalkozásoknak zárva kell tartaniuk ezeket. A nem használt irodahelyiségekben és a kirakatokban este tíz óra után le kell oltani a villanyt, ahogy számos emlékmű megvilágítását is.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Ösztönöznék a lakossági gázfogyasztás mérséklését Németországban
A német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke, Klaus Müller egy podcastben beszélt arról, hogy az energiaárak emelkedése miatt kormányzati beavatkozásra van szükség Németországban. A szakértő szerint már idén télen szükség lesz a gázárplafon bevezetésére, hogy tehermentesítsék a háztartásokat és az ipari fogyasztókat. Müller arra is kitért, hogy hatalmas mennyiségű orosz gáz esett ki a német energiaszektorból, amelynek pótlására még nem épült ki megfelelő infrastruktúra. Így az állami árszabályozás bevezetése mellett a lakossági fogyasztást is mérsékelni kellene 20 százalékkal.
Külföld
Európába vándorol a gáz, ezért az Egyesült Államok lakossága is megérzi az európai energiapolitika hatását
Az Amerikai Egyesült Államokban is drasztikus mértékű drágulásra számíthatnak a lakosok a fűtési szezonban. A The Wall Street Journal több energiaszolgáltatót is megkeresett, akik egyöntetűen arra figyelmeztettek, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű drágulása tapasztalható az energia előállításában. A szakértők megjegyezték, hogy a háború hatása jelentősen felverte a gáz világpiaci árát, eközben pedig az Egyesült Államok jelentős mennyiségű cseppfolyós gázt szállít a krízisbe jutott Európának, ami az amerikai ellátásban okoz hiányt. Mint írták, már jelenleg is minden hatodik amerikai család befizetési gondokkal küszködik az energiaszámlák terén, ami pedig súlyosbodni fog az idei szezonban.
Külföld
Az élelmiszeren spórolnak a görögök a magas rezsi miatt
Egy friss felmérés szerint egyre több görög dönt úgy, hogy a növekvő adók és energiaszámlák miatt az élelmiszeren spórol. A válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, nehéz télre számít, minden ötödik ember pedig azt mondta, egyáltalán nem tudja majd fizetni a rezsiszámlákat.
Külföld

Ajánljuk még