logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Narkóhidra – rossz stratégia lehet a drogkartellek fejeinek levágása

| Szerző: hirado.hu
A hatóságok idén elkapták az egyik legkeresettebb drogbárót, Rafael Caro-Quinterót, de kérdéses, hogy ez önmagában számít-e a drogkereskedelem elleni harcban, vagy nem fordul-e egyenesen a visszájára. A nemzetközi kábítószerpiac a jelek szerint máig él és virul.

 

Felemás siker az egyik legnagyobb drogbáró elfogása – állította a Magyar Nemzetnek az egyesült államokbeli Council on Foreign Relations kutatóintézet egyik neve elhallgatását kérő munkatársa, aki szerint csak idővel derül majd ki, hogy Rafael Caro Quintero mexikói drogbáró eltávolítása mit eredményez.

„Ilyen helyzetekben bármilyen következmény elképzelhető a következő vezető hatalmának megszilárdulásáig tartó belharcoktól kezdve a kartell kisebb, egymással versengő, de különböző célrendszerrel bíró frakciókra történő széteséséig. Az is lehet, hogy a kartell egyszerűen meggyengül, és más kartellek elkezdik ostromolni a területeit, hogy megszerezzék”

– vélekedett a CFR munkatársa.

A lap cikkében emlékeztet, a mexikói hatóságok nemrég elfogtak egy klasszikus értelemben vett drogbárót, Rafael Caro Quinterót. „Don Rafa” többek között csalás elősegítése és abban való bűnrészesség, marihuána és kokain továbbértékesítési szándékkal való birtoklása mellett bűnszövetkezetben folytatott tevékenység miatt is bíróság elé áll.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet arról írt, hogy

a drog elleni harcban sokan megkérdőjelezik a „főnökstratégiaként” (kingpin strategy) emlegetett módszer célszerűségét. Ioan Grillo, az El Narco című könyv szerzője egyértelműen elvetendőnek tartja a stratégiát, mivel szerinte a főnökök kiiktatása a keletkező hatalmi vákuum miatt csak további vérontást és bizonytalanságot szül.

A lap CFR munkatársaként dolgozó forrása az egyesült államokbeli Drogellenes Hivatalnál (DEA) alkalmazott kapcsolataira hivatkozva nem így látja. Mint mondta, a kingpin stratégiát az idők folyamán félreértelmezték a kutatók, a sajtó, de még a szakértők is. Érvelése szerint a stratégia nemcsak a vezetőség kiiktatását jelenti, hanem egy ilyen szervezet legsebezhetőbb pontjaira fókuszál: vezetőség, gyártás, terítés és eszközök vagy személyzet. Stratégia része tehát például az is, hogy a hatóságok megpróbálnak nyugodtabb, kiszámíthatóbb (és legális) életcélokat felvillantani az egyszerű munkásoknak.

Kapcsolódó tartalom

Bár a mexikói kartellek igyekeznek mindent maguk megoldani a gyártástól a terjesztésig, egyre többször szereznek be Kínából és Indiából kábítószer előállításához szükséges vegyületeket. A Magyar Nemzet forrása szerint erre külön embereket foglalkoztatnak, akik rendszeresen utaznak ezekbe az országokba a kapcsolatok fenntartása érdekében. A másik oldalon viszont azt is megemlíti a cikk, hogy a nemzetközi rendőri együttműködés hatékonyabbá vált az utóbbi években. Az Orion műveletek keretében például az egyesült államokbeli, mexikói, valamint kolumbiai hatóságok egyre több és mélyebb információt, eszközöket, képességeket osztanak meg egymással a kábítószer-kereskedelem elleni harcban.

Mexikói haditengerészek kísérik a letartóztatott Rafael Caro Quintero drogbárót a mexikói San Simonban, 2022. július 15-én (Fotó: EPA/SEMAR)

A kábítószerpiac ennek ellenére él és virul. Az egyesült államokbeli belbiztonsági minisztérium az egyik legnagyobb drogkartell, a Sinaloa éves forgalmát 19–29 milliárd amerikai dollárra becsüli.

Az Európai Unió rendőrségi együttműködésért felelős szerve, az ­Euro­pol szerint pedig a drogcsempészetben és -terjesztésben részt vevő szervezett bűnözői csoportok köre szélesebb, mint valaha.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A mexikói haditengerészet és a szövetségi miniszteri rendőrség tagjai átszállítátják Rafael Caro Quintero drogbárót az ügyészséghez tartozó hangárból az Altiplano börtönbe Mexikóvárosban 2022. július 15-én (fotó: EPA/Jose Mendez)

Ajánljuk még