Katasztrófa

Földrengés rázta meg Libanont, az emberek pánikszerűen az utcákra menekültek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ: A hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság – jelezte az ENSZ kedden.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától – mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

A szóvivő megjegyezte: az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat – tette hozzá.

Ez arra utal, hogy a légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi humanitárius jogot” – hívta fel a figyelmet Shamdasani.

A tisztségviselő hozzáfűzte: az, hogy az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, további aggodalmakat vet fel a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.

Ajánljuk még