logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre mélyebbre süllyed az Európai Bizottság a vakcinabotrányban

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mellett felvetődhet Stella Kyriakides egészségügyi biztos felelőssége is az uniós vakcinabotrányban, hiszen a zavaros oltóanyag-beszerzést követően megjelent négymillió euró a ciprusi politikus számláján, amire azóta sincs magyarázat.

 

Dagad az uniós vakcinabotrány, hétfőn összeült az Európai Parlament (EP) koronavírussal foglalkozó különbizottsága, és az EP honlapja szerint csütörtökön folytatódik a tárgyalás. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett felvetődhet Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos felelőssége is.

Az Origo.hu – felidézve, hogy Kyriakides még 2020 februárjában is bagatellizálta a koronavírus-járványt, amivel hozzájárult annak katasztrofális kezeléséhez – emlékeztet arra, hogy az uniós biztos nem akarta nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság által a nyugati vakcinagyártókkal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac és Sanofi-GSK) kötött szerződéseket.

Ezen dokumentumok közzététele azért lett volna fontos, mivel a brüsszeli testület az európai adófizetők pénzéből szerződött le a vakcinagyártókkal. A magyar kormány követelte a szerződések nyilvánosságra hozatalát, és jó példával elöl járva bemutatta a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinára kötött megállapodásokat.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 2021 márciusában a Modernával kötött szerződés néhány oldalát nyilvánosságra hozta. Ezen Stella Kyriakides aláírása szerepelt, holott kezdetben Brüsszel még azt is titkolta, hogy az Európai Bizottság állapodott meg a nyugati vakcinagyártókkal, sőt, a bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker azt állította, nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a cégekkel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott:

miközben Brüsszelből a baloldali Szabad Európa kérdésére azt válaszolták, nincs közvetlen rálátásuk a pontos szállítási menetrendre, a negyedéves ütemterv információi szerepelnek a Kyriakides által aláírt szerződésben, vagyis a bizottság hazudott.

Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár- és magazinüzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződéseket, amelyeken egyértelműen kivehető Kyriakides aláírása – idézte fel az Origo, hozzáfűzve, az Európai Bizottság magyarországi képviselete Ómolnár megkeresésére reagálva elismerte, mégis Brüsszel szerződött le a vakcinagyártókkal.

Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot egy interjúban arról beszélt, valójában az EU-t lehet hibáztatni a kevés vakcináért, mert három hónappal később kötött szerződést velük, mint például az Egyesült Királyság. Soriot azt mondta, megérti, hogy feszült az Európai Bizottság, mert egész Európának rendezik a vakcinákat. A vezérigazgató azt is elárulta, nem tettek semmiféle kötelezettségvállalást az EU irányába a szerződésekben. Mivel a szigetország három hónappal előbb kötött szerződést, ezért előnyben volt, ráadásul a szállítás körülményei is jobban átláthatók voltak – magyarázta.

Figyelemre méltó, hogy a ciprusi származású Stella Kyriakides az Egyesült Királyságban tanult pszichológiát, kiváló angolnyelv-tudással rendelkezik. Tulajdonosi részesedése van a családja ügyvédi irodájában is, sőt, családja évtizedek óta befolyásos jogász családnak számít Cipruson, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. Vagyis sem az angolnyelv-tudása, sem a jogi tájékozottsága nem indokolja, hogy ennyire hátrányos szerződést kössön.

Felmerül a kérdés, miért olyan szerződés született az Európai Bizottság és az AstraZeneca között, ami nem tartalmaz kötelezettségvállalást. A V4NA nemzetközi hírügynökség kérdezte erről Kyriakidest, de választ nem kapott. A ciprusi egészségügyi biztos lemondását az AstraZeneca-szerződés miatt sokan követelték, hiába.

Ómolnár 2021 áprilisában a ciprusi sajtóban megjelent hírekre alapozva állította, kiderült, hogy az uniós egészségügyi biztosnak a férjével közös számlájára váratlanul négymillió eurót (mai árfolyamon több mint 1,6 milliárd forint) utaltak. A pénz egy állami tulajdonban lévő ciprusi szövetkezeti bank révén landolt Kyriakides családi számláján. Az uniós politikus azzal magyarázta a tranzakciót, hogy csupán hitelről, kölcsönről volt szó.

Azonba a helyi sajtóinformációk alapján a biztosnak semmiféle fedezete nem volt ekkora kölcsön felvételéhez. Ahogy egy ciprusi számvevőszéki jelentés megfogalmazta: Stella Kyriakides sem a fizetéséből, sem más forrásokból nem lesz képes visszafizetni ezt a hatalmas összeget. Vagyis egyértelműen kamuhitelről van szó, a korrupció álcázásáról – kommentálta Ómolnár.

Kyriakides azt állította, a pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez, azonban több ciprusi lap is „passzív vesztegetésként” értékelte a történteket.

A politikus egyébként 2000 és 2015 között a mellrákellenes Europa Donna Ciprus elnöke, 2004 és 2006 között a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna független nonprofit szervezet elnöke volt. Utóbbi pénzügyi beszámolói alapján az elmúlt években több tízezer eurós támogatásokat kaptak a Pfizertől, az AstraZenecától, valamint a Johnson and Johnsontól.

„Nem meglepő, hogy korrupciós botrányba keveredett Stella Kyriakides családja” – a Tények című műsornak nyilatkoztak így ciprusiak, miután kiderült, hogy nem tud elszámolni a mintegy négymillió euróval. A Tények stábja felkereste az ügyben a ciprusi állami számvevőszéket is, azonban a megbeszélt időpont előtt nem sokkal váratlanul és indoklás nélkül lemondták az interjút.

Kapcsolódó tartalom

A botrány másik főszereplője Ursula von der Leyen, aki 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az EU-ban.

Tavaly áprilisban a The New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Hatalmas botrány kerekedett, több EP-képviselő lemondásra szólította fel Ursula von der Leyent, a litván Stasys Jakeliunas például azt kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért szerinte eleve összeférhetetlen, hogy a vakcinabeszerzésől az Európai Bizottság elnöke egyszemélyben tárgyaljon.

Az ügyben több eljárás is indult, a Pfizerrel kötött szerződés előkészítéséről azonban az Európai Bizottság semmilyen háttérdokumentumot nem tudott felmutatni. Az Európai Számvevőszék is szerette volna megismerni az Ursula von der Leyen és a Pfizer-vezér közötti üzenetváltás tartalmát, az Európai Bizottság illetékesei azonban azzal utasították el a kérést, hogy ezek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A különbizottság előtti meghallgatáson a Pfizer vezérigazgatója tisztázhatta volna, milyen körülmények között kötötték meg az 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről szóló szerződést az Európai Unióval, ő azonban nem volt hajlandó részt venni az ülésen. Albert Bourla előre jelezte: a vállalat nemzetközi piacokért felelős elnökét küldi el maga helyett.

Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen, illetve további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy a bizottság elnöke bajba került a fatális módon eltűnt szöveges üzenetei miatt. Ursula von der Leyen, Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket egy olyan hadiipari céggel, amelynél az Európai Bizottság elnökének egyik fia is jól fizető állást kapott.

Kiemelt kép: Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyért felelős ciprusi biztosa (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Ajánljuk még